Papa Franja uputio je poruku učesnicima 8. Konferencije “Naš okean” održane u Panami i pozvao vlade širom sveta da zaštite okeane za dobrobit budućih generacija.

Panama – domaćin 8. Naše konferencije o okeanu pod temom Naš okean, naša povezanost kako bi se istakla važnost znanja kao osnove akcija i politika za osiguranje zaštite okeana.

Događaj se odvijao odvojeno, ali u isto vreme, dok su nacionalne vlade održale revolucionarne pregovore pod pokroviteljstvom UN-a u Njujorku, kojima je postignut novi Ugovor o otvorenom moru sa ciljem očuvanja okeanskih područja izvan nacionalnih jurisdikcija.

Sveti Otac je uputio poruku učesnicima konferencije Naš okean održane u Panami 2. I 3. Marta, koju je u ponedeljak 6. Marta objavio papin državni sekretar kardinal Pjetro Parolin.

Dar od Stvoritelja za celo čovečanstvo

Papa je u svojoj poruci istakao važnost poniznosti, zahvalnosti i strahopoštovanja.

On je napomenuo da svi ljudi zavise od okeana i da se s pravom smatraju zajedničkim nasleđem čovečanstva.

Okeani su nam, dodao je, dati kao dar od Stvoritelja i zato moramo raditi na njihovoj pravednoj i održivoj upotrebi kako bismo ih preneli budućim generacijama.

Povezani zajedničkim okeanom

Papa Franja pozvao je političare i poslovne predstavnike na konferenciji da prihvate sveobuhvatnu viziju ekologije u skladu sa njegovom enciklikom Laudato si’.

On je napomenuo da se okeani suočavaju sa brojnim pretnjama, uključujući zagađenje i ilegalni ribolov, kao i industriju ekstrakcije morskog dna u nastajanju.

Papa je pomenuo i brojne tragedije migranata koje se dešavaju na otvorenom moru.

Kao odgovor, on je pozvao vlade da priznaju međusobnu povezanost i međuzavisnost između zajednica i zemalja koje okeani predstavljaju.

Mi smo jedna porodica, delimo isto neotuđivo ljudsko dostojanstvo i živimo u zajedničkom domu o kome smo pozvani da brinemo.

Tri pravca nade

Papa je tada ponudio tri pravca za poboljšanje odnosa čovečanstva sa okeanima.

Prvo, rekao je, moramo poslušati vapaje siromašnih i zemlje i stoga hitno preispitati strategije rasta zasnovane na otpadu i neodrživim modelima potrošnje.

Drugo, čovečanstvo se mora ujediniti da zaštiti i obnovi morske, obalne i rečne ekosisteme.

Konačno, rekao je papa Franja, vlade treba da stvore efikasne sisteme upravljanja kako bi regulisale i koordinirale aktivnosti okeana.

Radeći u ovim pravcima, zaključio je, uvek će biti nade.

Izvor: Vatican News