Nakon molitve Kraljice neba, u nedelju 21. maja, papa Franja je podstakao prisutne vernike na Trgu svetog Petra da aplaudiraju novinarima povodom Svetskog dana društvenih komunikacija, koji se tog dana obeležava u mnogim zemljama, prenele su Vatikanske novosti.

Na Svetski dan sredstava društvene komunikacije, koji se ove godine obeležava pod temom „Govoriti iz srca“, papa Franja je sa prozora Apostolske palate pozdravio novinare i druge delatnike u sredstvima komunikacija prisutne na Trgu сvetog Petra, istakavši da je srce to što nas pokreće da budemo otvoreni i gostoljubivi u komunikaciji. On je zahvalio radnicima u sistemima komunikacija na trudu, uz želju da uvek budu u službi istine i opšteg dobra.

U poruci objavljenoj 24. januara, papa Franja objašnjava kako je podsticaj da se govori iz srca radikalno povezan sa našim vremenom, tako sklonom ravnodušnosti i ozlojeđenosti. U dramatičnom kontekstu globalnog sukoba koji doživljavamo, hitno je neophodno uspostaviti neneprijateljsku komunikaciju. Potrebni su nam komunikatori uključeni u podršku potpunom razoružanju i zauzeti uklanjanjem ratne psihoze koja živi u našim srcima, naglasio je Papa u svojoj poruci.

Pored toga, snažno je apelovao da se ide protiv struje kako bi se podržale težnje za mirom, po uzoru na svetog Franju Saleškog. Njegovo blago držanje, humanost, raspoloživost za strpljiv dijalog sa svima, a posebno sa onima koji su mu se suprotstavljali, učinili su ga izuzetnim svedokom Božje milosrdne ljubavi, napisao je papa Franja u svojoj poruci za Svetski dan društvenih komunikacija, prenose Vatikanske novosti.

Izvor:IKA