Nekoliko visokih indijskih zvaničnika napisalo je otvoreno pismo tražeći od indijskog premijera Narendre Modija da zaustavi nasilje nad hrišćanima koje je u porastu u zemlji, izvestio je Katpres u sredu, 8. Marta 2023, pozivajući se na Azijske novosti i Vatikanske novosti.

Tišina će izazvati još nasilja, rekli su potpisnici javnog poziva premijeru Modiju, uključujući bivšeg ministra spoljnih poslova Sujatu Singa i bivšeg zamenika guvernera Nju Delhija Nadžiba Junga. Modi je član hinduističke nacionalističke Indijske narodne partije (BJP). Nakon njegovog dolaska na vlast 2014. Godine, snažno su porasli javni izrazi mržnje i nasilja ekstremističkih hinduista protiv verskih manjina muslimana i hrišćana u Indiji.

Hrišćani su lažno optuženi za nasilno preobraćenje, tvrde potpisnici, objašnjavajući da to služi kao izgovor za verbalno, fizičko i psihičko nasilje. „Crkve i domovi plemenskih i dalitskih hrišćana se ruše, groblja se pustoše, zdravstvene ustanove se napadaju, a molitveni skupovi se terorišu“, navodi se u pismu. Daliti hrišćani u Indiji su oni koji su prešli na hrišćanstvo iz druge religije.

Kao primer nasilja, potpisnici su naveli slučaj isuaovca i aktiviste za ljudska prava Stena Svamija, koji je optužen za terorizam i koji je završio u istražnom zatvoru, gde je preminuo u julu 2021. Godine. Pomenuli su i incident koji se dogodio prošle nedelje na Svetskom sajmu knjiga u Nju Delhiju, kada su aktivisti autoritarnog hinduističkog političkog koncepta Hindutva napali štand na kome su se besplatno delile Biblije.

Modi bi trebalo da se izjasni protiv „ovih dela koja izazivaju bes“ i da obezbedi da „policija i drugi zvaničnici spreče ponavljanje takvih ispada“, navodi se u apelu.

Samo jedna reč vodećih političara može odmah da zaustavi svo nasilje“, tvrde potpisnici otvorenog pisma premijeru Indije.

Izvor: IKA