Crkva u Nigeriji poziva na molitve za bezbedno oslobađanje o. Marcelina Obioma Okidea, koji je kidnapovan 17. septembra u nigerijskoj biskupiji Enugu.

U izjavi do koje je ACI Afrika došla 19. septembra, a prenosi Katolička novinska agencija, kancelar biskupije o. Vilfred Čidi Agubuči izneo je detalje otmice. Okide, koji služi kao župnik u župi Svete Marije Amofija-Agu Afa, vraćao se u župu kasno popodne kada je otet na putu.

„Biskupija moli za vaše molitve za brzo i bezbedno oslobađanje o. Okide i za obraćenje kidnapera. Neka Gospodin, koji je došao da oslobodi zarobljenike, izbavi i našeg brata iz ruku naših neprijatelja i spasi našu zemlju Nigeriju“, rekao je o. Agubuči.

Nigerija živi u sve većoj nesigurnosti od 2009. godine, kada je počela pobuna Boko Harama sa ciljem pretvaranja zemlje u islamsku državu. Od tada, Boko Haram, jedna od najvećih islamističkih grupa u Africi, izvodi neselektivne terorističke napade na različite ciljeve, uključujući verske i političke grupe, kao i civile.

Incident je potvrdio portparol komande državne policije Enugu Danijel Ndukve, dodajući da su sa sveštenikom otete još tri osobe.

„Komandir policije je naredio da se odmah angažuje više operativaca i sredstava za spasavanje kidnapovanih. Činimo sve što je u našoj moći, a načelnik policije uverava da neće ostati kamen na kamenu u spašavanju žrtava i pronalaženju počinilaca“, dodao je portparol.

Otmica Okide 17. septembra je poslednja u nizu kidnapovanja pripadnika sveštenstva u najmnogoljudnijoj zemlji Afrike. Podsećamo, 2. avgusta u biskupiji Mina kidnapovani su fra Pavle Sanogo iz Malija i sjemeništarac Melhior Mahinini iz Tanzanije. Pušteni su 23. avgusta, posle tri nedelje zatvočeništva.

Izvor: IKA