Papa Franja je u sredu 20. septembra uputio apel zbog ponovnih oružanih sukoba na Južnom Kavkazu

Obraćajući se hodočasnicima italijanskog govornog područja na kraju redovne opšte audijencije u sredu, 20. septembra, na Trgu sv. Petra u Vatikanu, papa je izrazio zabrinutost zbog humanitarne krize na Južnom Kavkazu.

Juče sam čuo zabrinjavajuće vesti o situaciji u regionu Južnog Kavkaza, gde je ionako kritična humanitarna situacija sada pogoršana daljim oružanim sukobima, rekao je Papa.

On je pozvao obe strane da prekinu neprijateljstvo i traže mirna rešenja za trenutnu krizu.

Ponovo apelujem na sve zaraćene strane i međunarodnu zajednicu, rekao je papa Franja, da ućutkaju oružje i ulože sve napore da se pronađu mirna rešenja za opšte dobro ljudi i poštovanje ljudskog dostojanstva.

Situacija na Južnom Kavkazu

Azerbejdžan je u utorak, 19. septembra, započeo vojnu operaciju na području Južnog Kavkaza.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana najavilo je vojnu operaciju, nazvavši je “antiterorističkom” akcijom protiv nastavka napada jermenskih snaga i nakon što su nekoliko azerbejdžanskih civila i policajaca ubijeni poslednjih dana u eksplozijama nagaznih mina.

Prema izveštajima medija, azerbejdžanska vojska je već bombardovala Stepanakert, glavni grad Južnog Kavkaza pod kontrolom Jermenije, i druge jermenske položaje.

Jermenske vlasti prijavile su dve civilne žrtve, uključujući jedno dete, i 23 ranjene osobe, dok su azerbejdžanske vlasti prijavile smrt jednog građanina u Šuši, važnom gradu u regionu, nakon artiljerijskog napada.

Ukrajina i molitva za Đorđa Napolitana

Govoreći na kraju opšte audijencije na Trgu sv. Petra, papa Franja se prisetio i bivšeg predsednika Republike Italije Đorđa Napolitana rekavši: I danas vas pozivam da budete u mislima sa predsednikom Napolitanom, koji je u teškom zdravstvenom stanju: neka nađe utehu taj sluga svoje otadžbine.

Na kraju je Sveti Otac dodao nezaobilaznu molitvu za Ukrajinu. Ostanimo ujedinjeni u blizini i molitvi za dragu i izmučenu Ukrajinu.

Izvor: Vatican News