U podnevnom nagovoru nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa se spomenuo žrtava mafijā kojih, kako je rekao, ima u cijelom svijetu. Posebno je u Italiji današnji dan posvećen sjećanju i zauzimanju u spomen na nedužne žrtve mafijā

Mafije su prisutne na više krajeva svijeta te se, iskorištavajući pandemiju, obogaćuju s korupcijom – istaknuo je papa Franjo nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja osvrćući se na današnji Dan sjećanja i zauzimanja u spomen na nedužne žrtve mafijā, koji se u Italiji obilježava od 2017. godine. Talijanski je Zastupnički dom za taj dan izabrao upravo 21. ožujka, jer na taj dan završava zima i započinje proljeće, te tako označava i buđenje sjećanja i zauzimanja protiv mafijā, spominjući se nedužnih žrtava.

Podsjećajući na zauzimanje svojih prethodnika protiv mafije, Papa je istaknuo da je sveti Ivan Pavao II. upozorio na njihovu „kulturu smrti“, a Benedikt XVI. ih je osudio nazvavši ih „putovima smrti“. Te strukture grijeha, mafijaške strukture, protivne Kristovu evanđelju, zamjenjuju vjeru s idolopoklonstvom. Danas se spominjemo svih žrtava i obnavljamo naše zauzimanje protiv mafija – rekao je papa Franjo.

(vn/kmc)