Predsednik Komisije biskupskih konferencija Evropske unije (COMECE) biskup Marijano Krosijata je u izjavi u sredu, 11. oktobra, izrazio duboku tugu i zabrinutost zbog tragičnih događaja u Svetoj Zemlji i pozvao na okončanje nasilja, javile su Vatikanske novosti i Kathpress.

Biskup Crociata je podsetio da terorizam i rat ne nude nikakvo rešenje, već samo nevinim ljudima donose smrt i patnju. On je u ime biskupa Evropske unije pozvao zaraćene strane da odmah prekinu napade, oslobode kidnapovane taoce i zaustave spiralu nasilja. Svi su oni žrtve i njihove porodice se mole i pozivaju sve vernike na molitvu, naglasio je predsednik COMECE-a.

Biskup Crociata je posebno pozvao Evropsku uniju da učini sve što je u njenoj moći da dođe do ustupaka. Istovremeno, moraju se garantovati sva osnovna prava ljudi na tom području i poštovati istorijski i pravni status kvo svetih mesta, naglašava COMECE.

Biskup Crociata je pozvao na hitne napore za postizanje trajnog i održivog mira na Bliskom istoku. To treba da se desi na osnovu međunarodnog prava, pravičnosti i jednakosti svih ljudi, smatraju biskupi Evropske unije. Tragedija koja traje trebalo bi da podstakne svetsku zajednicu da učini sve što je u njenoj moći da okonča sukob i otvori put za mirnu budućnost u Svetoj zemlji, zaključio je predsednik Komisije Biskupskih konferencija Evropske unije.

Izvor: IKA