Papin delilac milostinje ponovo je otputovao u Ukrajinu na još jednu humanitarnu misiju i da otvori kuću za prijem žena i dece. Kardinal je duboko potresen napadom na strukturu Karitasa u Lavovu, koji je u više navrata čuvao materijale koje je papa Franja slao za stanovništvo pogođeno ratom

Kardinal Konrad Krajevski, papin delilac milostinje, izrazio je veliku tugu u telefonskom razgovoru za Radio Vatikan iz Ukrajine – gde je ponovo otputovao da donese pomoć i utehu pape Franje – misleći na napad koji se dogodio u noći između ponedeljka i utorka. , 19. septembra u magacinu ukrajinskog Karitasa – Spesa u Lavovu. To je skladište koje je Dikasterij za službu milosrđa često koristio za isporuku materijala koje papa daje izmučenom stanovništvu. Na primer, tamo su poslati generatori električne energije, zatim raspoređeni u oblastima koje su zbog sukoba najizolovanije. Karitas je izvestio da je skladište i sve u njemu sravnjeno sa zemljom; u tom procesu uništeno je oko 300 tona humanitarne pomoći. Na sreću, u napadu nije bilo žrtava.

Nova misija

Kardinal Krajevski je u okolini Lavova jer je, pored dostave pomoći, planirano i otvaranje prihvatne kuće za žene i decu. Ovo utočište je izgrađeno zahvaljujući podršci pape Franje i brojnih donatora, a njime će upravljati časne sestre albertinke.

Ova kuća je izgrađena tokom sukoba – objašnjeno je u saopštenju Dikasterija za službu milosrđa – da bi pružila podršku velikom broju ljudi koji su pobegli iz bombardovanih mesta, a koji su, ne želeći da napuštaju zemlju, potražili utočište u L’vivu. Tamo će, u prikladno opremljenim prostorijama, biti ugošćene samohrane majke sa decom i bez krova nad glavom. Unutar objekta – navodi se u saopštenju – predviđena je narodna kuhinja za siromašne kako bi im se obezbedio topao obrok i gostoljubivo mesto. Papin delilac milostinje otvoriće kuću u ime pape Franje u znak podrške i bliskosti brojnim ljudima koji su zbog sukoba bili prinuđeni da pobegnu i preneće im apostolski blagoslov.

Kardinal Krajevski takođe planira da poseti više zajednica koje primaju izbeglice kako bi se zahvalio volonterima i svima koji pomažu napaćenima i on ima kojima je pomoć potrebna a koji su daleko od svog doma – ističe se u saopštenju Dikasterija za službu milosrđa.

Izvor: Vatican News