U ponedeljak, 9. septembra 2023. godine, grčki melkitski patrijarh Antiohije Jusef Absi služio je liturgiju u vatikanskoj bazilici sv. Petra za učesnike 16. Opšte redovne skupštine Biskupske sinode, na kojoj je propovedao antiohijski maronitski patrijarh kardinal Bechara Butros Rai.

Kardinal Rai se osvrnuo na prvo liturgijsko čitanje preuzeto iz Poslanice Korinćanima, u kojem sveti Pavle govori o apostolima koji su završili na poslednjem mestu zbog Hrista i kaže: „Mi smo, kao i oni, osuđeni na smrt, postali smo prizor celom svetu. (…) Kada nas proklinju, mi njih blagoslivljamo; kada nas progone, mi istrajavamo. (…) Postali smo đubre sveta, otpad svega do sada. (…) Postao sam vam otac u veri u Isusa Hrista, kada sam vam objavio njegovu reč. Zato vas molim: budite moji sledbenici!”

Odlomak iz Jevanđelja po Mateju iz dnevne liturgije govori o Isusu koji se, videvši mnoštvo koje ga je pratilo, sažalio na njih jer su bili umorni i izmoreni kao ovce bez pastira.

„Žetva je velika, ali radnika malo – kaže Učitelj – zato se molite gospodaru žetve da pošalje radnike u svoju žetvu.“ U tom odlomku, počev od Petra, pominju se imena apostola koje Isus šalje „izgubljenim ovcama doma Izralevog“. Na putu, kaže im Isus, propovedajte da je blizu Kralevstvo nebesko, lečite bolesne – besplatno primajte, besplatno dajte.

Osvrćući se na navešteno Jevanđelje, kardinal Rai je posebno komentarisao dve Isusove reči: „žetva“ i „radnici“. Istovremeno je dao nekoliko primera za „žetvu“ na koju je pozvao sinodski skup, a koja uključuje izgradnju pravednog mira u kome ratovi ne okrvavljuju našu planetu; zatim briga o našem zajedničkom domu; borba protiv ekonomskog sistema koji podstiče eksploataciju, nejednakost i rasipanje; pomoć onima koji trpe progon sve do mučeništva; zarastanje rana izazvanih zlostavljanjem, bilo seksualnim, ekonomskim, institucionalnim, kao i zloupotrebom moći i savesti i unapređenje opšteg ljudskog dostojanstva koje proističe iz krštenja.

Osim toga, to uključuje produbljivanje bratskih odnosa sa drugim Crkvama i dijaloga sa vernicima drugih veroispovesti; dobročinstvo, pre svega, prema siromašnima i marginalizovanim; promocija adekvatnog pastorala za razvedene i ponovo civilno venčane osobe; kao i lica u poligamnim brakovima – rekao je patrijarh.

Naglasio je da mlade treba staviti u centar pastoralnih strategija, a starije vrednovati unutar hrišćanske zajednice i društva. Istina je da je žetva velika – primetio je on.

Radnici su – nastavio je – oni koje je Hrist poslao, a koje vodi Duh Sveti, protagonista života Crkve i sinodalnog procesa. U Instrumentum laboris, sinodskom dokumentu koji se razmatra na biskupskoj skupštini, kaže se – primetio je kardinal Rai – da je Hrist prisutan na sinodalnom skupu i da preobražava istoriju i svakodnevne događaje, daje Duha koji vodi Crkvu da se dogovori okotoga kako zajedno ići ka Kraljevstvu, i pomoći čovečanstvu da krene ka jedinstvu.

Radnici su – napomenuo je on – biskupi, sveštenici, redovnici i redovnice, vernici laici, i svi oni treba da se formiraju za sinodalni način delovanja, odnosno u skladu sa zajedničkim životom, učešćem i misijom. Situacija u današnjem svetu i uslovi ljudi, među kojima su siromašni, izbeglice, nevine žrtve ratova, sve to zaista budi saosećanje Hristovo, a On je izabrao nas jednog po jednog da te rane oblikujemo i borimo se za bolji svet – rekao je kardinal Rai i na kraju podstakao učesnike Sinode da se mole da ih Gospodin učini dostojnim radnicima za svoju žetvu.

Izvor: IKA