Blagoslovi preduzetnika koji možda iskorišćavaju ljude? Niko se zbog toga ne ljuti, rekao je papa Franja. Istovremeno, kritikuje se nova mogućnost blagoslova homoseksualnih parova. Za Papu je ovo licemerje.

Papa Franja ponovo je branio crkveni blagoslov osoba u istopolnim zajednicama. U intervju italijanskom časopisu Kredere, rekao je: „Niko se ne uznemirava kada blagoslovim preduzetnika koji možda eksploatiše ljude – a ovo poslednje je veoma ozbiljan greh. U isto vreme, ljudi se uznemire kada blagoslovim homoseksualca. To je licemerje!”. U sredu, 7. februara, italijanski časopis je unapred objavio izvode iz pomenutog intervjua.

Papa Franja je dalje naglasio da je fokus dokumenta „Fiducia supplicans“, u kojem Dikasterij za nauk vere preporučuje neformalni blagoslov osoba u istopolnim vezama, spremnost Katoličke Crkve da prihvati ove osobe.

Dokument o blagoslovu od 18. decembra 2023. izazvao je žestoku debatu u mnogim zemljama i unutar Vatikana. S druge strane, dobio je podršku brojnih biskupskih konferencija i pojedinih biskupa širom sveta.