Danas je praznik Majke Božje Bistričke. Njeno svetilište je u Mariji Bistrici, pitomom kraju severno od Zagreba. Ovo svetište bilo je omiljeno kod hrvatskih vernika koji su vekovima rado hodočastili „Crnoj Madoni“, kako su je zvali zbog crne boje kipa koji je čudom sačuvan u požaru. U posebno teškim trenucima tragedijama, narod je sa poverenjem upirao oči, očekujući moćno zastupništvo i zaštitu Majke Božje. O ljubavi prema Bogorodici najbolje govore reke hodočasnika tokom cele godine, kao i koliko vole ovo svetilište u Zagorju.

U drugoj polovini 20. veka u tom svetilištu održano je nekoliko izuzetno značajnih događaja za verski život Hrvata. Tako je 1971. održan Međunarodni marijanski kongres. Hrvatski biskupi su tokom kongresa proglasili svetilište nacionalnim marijanskim svetilištem i ustanovili praznik Majke Božje Bistričke na današnji dan, 13. jula, kao spomen na pastirska i duhovna slavlja koja su se odvijale u toj svetinji.

Brojne ploče – zahvalnice i zavetni darovi koji se nalaze u svetilištu svedoče o Presvetoj Bogorodici kao „zdravlju bolesnika, utočištu grešnika, uteha ožalošćenih i pomoćnica hrišćana“. I danas, kao i vekovima, reke hodočasnika dolaze pred taj čudotvorni, crni lik Majke Božije sa detetom Isusom u naručju da se mole, pevaju i plaču, tražeći zagovor i pomoć Marijin: Majko Božja Bistrička, moli za nas!