Danas je praznik Rođenja Sv. Jovana Krstitelja. On je ukazao na Isusa kao na Jagnje koje oduzima grehe sveta. Uputio je svoje učenike da ne idu više za njim, nego za Onim koji je došao i kome nije bio dostojan da izuje čak ni cipele na nogama.

Jovan je izmoljeno dete. Njegovi roditelji su već bili u poodmaklim godinama. Zaharija je kao Veliki sveštenik te godine imao privilegiju da uđe u Svetinju nad Svetinjom, u koju se ulazilo jednom godišnje. Tamo mu je Bog obećao potomstvo. Zaharija je posle tog obećanja zanemeo i to je svima bio znak da se u svetinji nešto dogodilo. Zaharijina žena Jelisaveta ostala je u blagoslovenom stanju. Proneo se glas o tome, koji je stigao do Marije, njene rođake. Pošto je Marija, po rečima anđela, dobila potvrdu da je njena rođaka Jelisaveta zatrudnjela u poodmaklim godinama, a da je već u šestom mesecu, ona je požurila ka njoj, nadajući se da će u njoj naći razumevanje za ono što joj se upravo dogodilo. U susretu dve trudnice Jovan, kao plod Jelisavetinog utrobe, od radosti je zaigrao u susretu sa Onim koga će ona jednom proricati.

Dve poznate himne u Novom zavetu povezane su sa Marijinom posetom i Jovanovim rođenjem. Jovan se povukao u pustinju kao pokajnik i propovednik, okupljajući učenike i propovedajući duhovno preporod. Bio je obučen u haljinu od oštre kamilje dlake, opasan kožnim pojasom, i hranio se skakavcima i divljim medom. Narod ga je toliko cenio kao sveca i proroka da je mislio da je obećani Spasitelj. Sveštenici su ga pitali ko je i zašto krsti, a on im je rekao: „Ja nisam Krist. Ja vas krstim vodom, a za mnom dolazi onaj koji će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.“ Ovaj „oganj“ znači brojna mučeništva. Govoreći o Jovanu Krstitelju, Isus je rekao: „Nije se rodio veći od žene.“

Jovan se poziva na očekivanog Mesiju. Isus je došao kod njega na krštenje, koje je dato za oproštenje grehova, ne zato što bi imao greh, već da bi nasledio starozavetno nasleđe od Jovana i preneo ga na novozavetni sled događaja. Tako se Stari zavet završava sa Jovanom, a Novi zavet počinje sa Isusom. Ivan je na kraju pogubljen. Irodijada nije mogla da prihvati da Jovan Prorok ruši njene životne planove. Kada je imala priliku da dođe do njegove glave, to je učinila. Danas slavimo rođenje Jovana Krstitelja, a 29. avgust je dan njegove mučeničke smrti. Priziva se kod epilepsije, grčeva, grada i nevremena.

Molitva Sv. Jovanu Krstitelju

Sveti Jovane, tebi sada dolazimo puni nade, puni ljudskih briga, tuga. Danas te prizivamo, moli se za nas! Bio si preteča Hristov, pripremio si njegov dolazak, najavio si Jagnje Božje. Spasitelj ti je, dakle, dao silu čuda da činiš mnoga, u ime tvoga poziva. I pokaži nam svima, divno da tvoja moć je bolesnima pomoć. Verni narod te usrdno moli da mu ublažiš muke, bol, suze u životu…

Srećan imendan slavljenicima!