Isusov mali brat Karlo rođen je 1858. godine u Strazburu u Francuskoj. Odrastao je u religioznoj porodici. Sa šest godina ostao je bez oca i majke i odrastao uz dedu. Sa 15 godina gubi veru, traži smisao života. Kao oficir poslat je u Alžir, gde je posle tri godine napustio vojsku da istraži Maroko. Posmatrajući islamske vernike koji žive u stalnom Božijem prisustvu, počinje da oseća blago dara vere, saopštavaju iz bratstva Isusovih malih sestara.

Karlo se moli: „Bože moj, ako postojiš, javi mi se“. On se susreće sa Bogom, milosrdnim Ocem, u sakramentu pomirenja i u Euharistiji. O trenutku svog obraćenja piše: „Čim sam poverovao da Bog postoji, shvatio sam da samo za Njega mogu da živim; moj redovni;ki poziv počinje istog trenutka kada i moja vera: Bog je tako velik!”

Karlo odlazi na hodočašće u Svetu zemlju, gde je duboko dirnut svojim susretom sa misterijom Isusa iz Nazareta. U ovoj misteriji on otkriva „Boga, skromnog radnika iz Nazareta“. Prvo odlučuje da uđe u trapistički  samostan. Sedam godina je živeo redovničkim životom, većinom u malom samostanu u Siriji. Srećan je, ali još uvek nije potpuno zadovoljan. Želi da živi životom koji je predvideo dok je šetao ulicama Nazareta…

Posle svešteničkog ređenja 1901. godine odlazi u Alžir, u Saharu. Živi u oazi Beni Abes, pored marokanske granice. Ali malo po malo, Karlo je pozvan da ide još južnije. Ide u Tamanraset. Mali i pristupačan, on postaje prijatelj i brat nomadima.

„Moj apostolat mora biti apostolat dobrote; videvši me, moraju da kažu: ‘Pošto je ovaj čovek dobar, i njegova religija mora biti dobra.’ Živi kao univerzalni brat. Iscrpljen, razboleo se zbog teškog života. Spašavaju ga njegovi prijatelji nomadi. Karlo je naučio da prima. To iskustvo predaje u ruke drugih bilo je njegovo drugo obraćenje. Tokom Prvog svetskog rata želeo je da ostane sa svojim prijateljima do kraja. Ubijen je nesrećnim slučajem 1. decembra 1916. godine.

Danas Karlova duhovna porodica svedoči o plodnosti njegovog života i njegovih traganja. Papa Benedikt XVI ga je proglasio blaženim u Rimu 13. novembra 2005. godine.