Sveti Dominik je rođen 1171. godine u španskoj provinciji Burgos, i to u vreme kada je bio dobar deo Španije bilo pod Arapima. Osnivač je Reda propovednika, ili kako se po njemu zovu, reda dominikanaca. Nakon što ga je podučavao njegov rođak sveštenik, nastavio je studije filozofije i teologije pa je zaređen  za sveštenika. Odlikovao se ljubavlju prema siromašnima, čemu ga je podučila i svedočila njegova majka Ivana. Poznat je po brojnim čudima, posebno je zaslužan za širenje krunice. Kao pomoć u suzbijanju krivoverja ukazala mu se Majka Božija i dala mu molitvu krunice. Svojim zagovorom mu je Nebeska Majka pomagala u suzbijanju krivoverja. Za vreme gladi osnovao je gostionicu, a kada mu je nedostajao novca za izdržavanje prodao je svoje skupocene knjige: „Zar ću ja ću nad  mrtvim kožama da učim, dok moja braća umiru od gladi napolju na ulici?”

Nedavno je postao kanonik katedralnog kaptola u Osmi. Kada je putovao kroz južnu Francusku, naišao je na rak ranu Crkve u to vreme – propovedanje i učenje katara koji su kao albigenzi i valdenzi, vodili izvanredan, upravo fanatičan način života. Ovim su osvajali neobrazovane ljude, jer je u njihovom strogom, gotovo asketskom, načinu života bilo teško prepoznati zabludu u teološkom smislu.

Stoga je Dominik uvideo da treba da izađe iz svog gotovo kontemplativnog načina života i da se posveti propovedanju i poučavanju. Odmah mu je bilo jasno da za takvo podučavanje neće biti dovoljno samo odlično poznavanje teologije, nego i uzoran apostolski život. Papa Inocent III., koga je Dominik obavestio o katarima, zadužio ga da suzbije tu herezu.

Dominik je ubrzo došao u Rim i zatražio odobrenje za versku zajednicu koju je osnovao. To je  bio prosjački red poput franjevaca, ali sa ciljem da propovedanjem spase narod od zabluda. Ljudi ih uskoro zavoleli I prihvatili , pa su imali veliki uspeh u propovedanju. Posledne godine života Dominik je proveo u Bolonji, gde je i umro 6. avgusta 1221. godine. Sahranjen je u crkvi sv. Nikole. Papa Grgur IX proglasio ga je za sveca već u julu 1234. godine.