Crkva danas proslavlja praznik svetog Lovra mučenika i đakona, rođen je u Španiji početkom 3. veka. Često su ga upoređivali sa prvomučenikom Stjepanom, a njegov praznik je bio najvažniji neposredno posle praznika apostolskih prvaka Petra i Pavla. Sa njima je sv. Lovro poštovan kao glavni zagovornik za pobedu nad idolima koju je Crkva izvojevala u Rimu. Od samog početka, posebno u srednjem veku nije bilo biskupije ni većeg grada koji nije imao crkvu posvećenu ovom svecu. Na primer,  47 mesta u Italiji nosi ime po sv. Lovri, a samo u Milanskoj nadbiskupiji su 43 crkve posvećene tom svecu.

Lovro je bio učenik pape Siksta II, koji ga je voleo očinskom ljubavlju zbog njegovih divnih vrlina. Zbog njih je, uprkos mladosti, uvršten među sedam rimskih đakona. To je bila služba u Crkvi koja se poveravala uglednim muževima, osvedočenim u ispravnom verskom životu. Brinuli su se za siromašne, za crkvena dobra, za udovice i siročad kao i za bolesnike.  Bili su I posrednici između vernika laika I klera u brojnim pitanjima. Lovra je čak papa postavio za protođakona, prvog među sedmoricom. Time  mu je ukazao poverenje, ali i vidno upozorio da će Gospodin mnogo tražiti od njega u toj službi.

Lovro je, po papinom nalogu, prodao sva crkvena dobra, a novac podelio siromašbima. Kada je nastupio Valerijanov progon i Lovro bio uhvaćen, on je s pravom mogao ukazati na siromašne kao na blago Crkve. Kada su ga zamolili da otkrije crkveno blago, pokazao je na sirotinju i rekao: „Evo našeg blaga!“. Zbog toga su ga posle mučenja ubili na današnji dan 258. godine. Lovru su nakon bičevanja pekli na roštilju, a on je svetačkim nadahnućem mučitelju rekao: “Ovde sam dovoljno pečen, okreni me sada na drugu stranu!”

Kiša meteora, nazvana Perseidi, događa se otprilike u vreme njegovog spomendana sredinom avgusta pa se naziva i „suze svetog Lovre“. Posebno se slavi u Rimu i jedan je od zaštitnika „večnog grada”.

Molitva

Bože, dao si svetom Lovri oganj ljubavi svoje I on se proslavio vernim služenjem i slavnim mučeništvom. Daj nam da ljubimo ono što je on ljubio i u životu sprovesti ono što je naučavao. Amen.