Danas se sećamo svete mučenice Margarete Ward. Malo znamo o njenom životu. Živela je u 16 veku, a potekla je iz provincije Češir u Engleskoj. Njena porodica je bila među najodličnijima u Engleskoj, a poslednje godine života provela je u Londonu.

Jednog dana je saznala da je sveštenik Vilijam Votson, otišao u zatvor u kome je bio podvrgnut mučenju. Ovaj sveštenik je i ranije bio u zatvoru, gde je mučen, pa je pristao da učestvuje u anglikanskom bogoslužju. Međutim, kada je pušten, javno se pokajao zbog svoje slabosti ispovedio i zatražio oproštaj od katoličke zajednice. Naravno, time je navukao bes na sebe pa su ga zatvorili i podvrgli još žešćem mučenju. Margareta je dolazila da ga uteši i ohrabri, uradila je sve šta je bilo u njenoj moći da mu olakša patnje. Na kraju mu je pomogla da pobegne. Nakon što je osumnjičena, priznala je da je učestvovala u organizaciji bekstva, ali nije želela da otkrije gde se krije sveštenik.

Ponudili su joj slobodu pod uslovom da se pridruži kalviniskom bogoslužju i da zamoli kraljicu Elizabetu za oproštaj. Ona je odgovorila da od kraljice Elizabete nema šta da traži oproštaj jer je ona ni u čemu nije povredila, a njena vera joj ne dozvoljava da učestvuje u bilo kakvim inovativnim verskim službama. Hrabru ženu ništa nije moglo da slomi. Borila se za svoje uverenje kao lavica. Zbog čega je 30. avgusta 1588. god hrabro ušla na gubilište u Tajburnu. Žrtvovala je svoj život za katoličku veru, od koje nije želela da odustane po svaku cenu.

Margareta Ward je samo jedna od mnogih katolika koji za vreme vladavine kraljice Elizabete posvedočili svoju vernost Hristu i Jevanđelju. Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 15. decembra 1925. a svetom 1970, papa Pavao VI. Ona je zaštitnica mučenika i žrtava torture, a po njoj su i nazvane mnoge škole i župe u Engleskoj.