Na kraju opšte audijencije, papa Franja je svoje posebne misli uputio narodu Avganistana, koji je 7. oktobra, u zapadnom regionu, pogodio razorni zemljotres koji je kao posledicu imao oko 3.000 poginulih , dok je blizu 10.000 ljudi povređeno: „Hiljade žrtava, uključujući žene i decu. Pozivam sve ljude dobre volje da ublaže patnju ovih ljudi“. Papa se takođe pomolio za napaćenu Ukrajinu i za one koji pate od gladi, nepravde i rata

Uz žaljenje zbog nasilja koje se dešava na Bliskom istoku, papa Franja je izrazio i zabrinutost za Avganistan, bačen na kolena zemljotresom koji je 7. oktobra pogodio zapadni deo, a u kojem se zemlja idalje trese. Na kraju opšte audijencije održane na Trgu svetog Petra, Papa je podstakao molitvu za sve one koji pate od gladi, nepravde i rata, posebno za dragu i napaćenu Ukrajinu, a posebna razmišljanja uputio je avganistanskom stanovništvu. Ljudima koji, kako je rekao, pate nakon snažnog zemljotresa koji ih je pogodio, izazvavši hiljade žrtava, među kojima su žene, deca i izbeglice.

Da se ​​olakša patnja ljudi

Papa je ohrabrio sve ljude dobre volje da pomognu ovom narodu koji je već toliko izmučen, doprinoseći u duhu bratstva da se olakšaju patnje naroda i podrže neophodna rekonstrukcija.

Više od 2000 mrtvih

U subotu, 7. oktobra, niz žestokih zemljotresa jačine između 4,6 i 6,3 stepena Rihterove skale razorio je pokrajinu Herat, sravnivši sa zemljom dvadesetak sela i izazvavši oko 3.000 smrtnih slučajeva i skoro 10.000 povređenih, prema prvim procenama koje je objavio talibanski režim u Kabulu preko organa za upravljanje vanrednim situacijama. Epicentar zemljotresa bio je nedaleko od Zinda Džana, na udaljenosti od oko 55 kilometara severoistočno od grada koji se nalazi u dolini reke Hari, u centru provincije Herat.

Novi zemljotresi

Novi jak zemljotres magnitude 6,3 stepena Rihterove skale ponovo je zatresao zapad zemlje u poslednjih nekoliko sati. Prema Geološkom zavodu Sjedinjenih Američkih Država (USGS), novi zemljotres pogodio je proteklih sati područje u blizini grada Herata, nedaleko od epicentra zemljotresa prošle subote.

Izvor: Vatican News