Počela je „Crvena nedelja“, kampanja Fondacije papskog prava koja pomaže Crkvi u nevolji da podigne svest o verskim slobodama i progonu hrišćana.

Između ostalog, kampanja koja traje od 16. do 23. novembra obuhvata akciju osvetljavanja crkava, spomenika i objekata širom sveta crvenom bojom u znak sećanja na žrtve nasilja izazvanog mržnjom prema veroispovesti i kršenjem verskih sloboda. Kampanja počinje zvaničnim predstavljanjem Izveštaja o hrišćanima potlačenim zbog vere 2020/22. u Londonu i biće predstavljen u drugim zemljama u narednim nedeljama.

Dok se tokom novembra održavaju brojni događaji i akcije, 23. novembra će se održati brojni molitveni sastanci širom sveta, navodi se na sajtu Fondacije.

Potvrđeno je da će u Australiji biti osvetljeno desetak katedrala, a oko stotinu zvona zvoniće u crkvama u Francuskoj. Svoje učešće je potvrdilo i oko 60 župa u Nemačkoj.

Inače, „Crvena nedelja” datira iz 2015. godine kada je brazilska kancelarija Fondacije osvetlila statuu Hrista Iskupitelja u Rio de Žaneiru u znak solidarnosti sa progonjenim hrišćanima u Iraku. Sledeće godine, inspirisan istom idejom, filijala u Italiji osvetlila je fontanu di Trevi. Ogranak u Ujedinjenom Kraljevstvu proširio je tu misao i pokrenuta je „Crvena sreda“ – dan posvećen sećanju na progonjene hrišćane na izabranu sredu u novembru. Kako navode iz Fondacije, kampanju su u Ujedinjenom Kraljevstvu prihvatile ne samo druge hrišćanske denominacije, već i druge religije, čime su pokazale svoju solidarnost.

2021. godine inicijativi se pridružila Vrhbosanska nadbiskupija i sarajevska katedrala je bila 24. novembra od 17 do 24 sata “ofarbana” u crveno.

Ove godine Fondacija preporučuje crkvama da kratkotrajno zadrže crveno osvetljenje ili da ga zamene zvonjavom, s obzirom na važeće propise o uštedi energije.