Došavši u dodir sa otajstvima otkupljenja, tokom nove liturgijske godine, vernik raste u vrlinama vere, nade i ljubavi, čime unosi mir u svoj život, kao i u ove naše dane. Stoga će ove godine goreti četiri adventske sveće za veću veru (I. nedelja došašća), čvršću nadu (II. nedelja došašća), savršeniju ljubav (III.  nedelja došašća) i za mir u porodicama i celom svetu ( IV. nedjelja došašća).

Kako se nalazimo na početku nove liturgijske godine, ali i pred danom kada ćemo obeležiti 60. godišnjicu objavljivanja prvog dokumenta Drugog vatikanskog koncila, Konstitucije o svetoj liturgiji Sacrosanctum Concilium (4. decembra 1963.), želimo još jednom da se prisjetimo učenja Koncila o liturgijskoj godini:

Blagodatna Majka Crkva smatra svojim zadatkom da u određene dane u godini svetim sećanjem proslavlja spasonosno delo svog božanskog Zaručnika. Svake nedelje, na dan koji je nazvala Gospodnjim, ona slavi uspomenu na vaskrsenje Gospodnje; zajedno sa njegovom blaženom mukom i ona ga slavi jednom godišnje najvećim praznikom Vazma. U godišnjem ciklusu Crkva razvija svekoliko Hristovo otajstvo, od utelovljenja i rođenja do vaznesenja, do dana Pedesetnice i do iščekivanja blažene nade i dolaska Gospodnjeg. Iznova i iznova proslavljajući otajstva otkupljenja, ona otvara vernicima bogatstvo vrlina i zasluga svoga Gospodina, tako da oni na neki način postaju prisutni u svakom trenutku i dolaze u dodir sa njima i ispunjavaju se milošću spasenja“ (Sacrosanctum Concilium, 102).

Dolazeći u dodir sa tim otajstvima otkupljenja, tokom nove liturgijske godine, vernik raste u vrlinama vere, nade i ljubavi, čime unosi preko potreban mir u svoj život, ali i u ove naše dane. A taj mir prepoznajemo u Gospodinu: „On – on je mir“ (Mih 5,4).

Stoga će ove godine goreti četiri adventske sveće za veću veru (I. nedelja došašća), čvršću nadu (II. nedelja došašća), savršeniju ljubav (III.  nedelja došašća) i za mir u porodicama i celom svetu ( IV. nedjelja došašća).

Obred blagoslova adventskog venca i paljenje prve sveće možete preuzeti ovdje.

Izvor: IKA