Papa Franja poslao je poruku učesnicima dvodnevnog kongresa o natalitetu Stati Generali della natalita, koji je počeo u četvrtak 12. maja u Rimu, u organizaciji Fondacije za natalitet  i uz doprinos Foruma porodičnih udruženja, objavile su Vatikanske Vesti.

Papina poruka pročitana je učesnicima drugog izdanja kongresa, koji se održava pod motom „Može se učiniti“. Osvrćući se na problem denataliteta, papa Franja je istakao da je to “hitan društveni problem” i da je to pitanje koje treba hitno rešavati i suočiti se sa njim. Rađanje malo dece, posebno na Zapadu, dovodi budućnost u opasnost i osiromašiće svačiju budućnost, rekao je on.

Papa je u svojoj poruci ukazao na neupadljivu egzistencijalnu periferiju na Zapadu, koja nije odmah uočljiva. To su oni koji žele dete, a ne mogu to da ostvare, istakao je on. San o porodici koji nestaje i spušta „letvicu želja“  da bi se zadovoljili osrednjim zamenama kao što su posao, automobili, putovanja ili ljubomorno slobodno vreme.

To je novo siromaštvo koje me plaši, istakao je Papa. To je generativno siromaštvo onih koji se odriču želje za srećom u srcu, onih koji se mire sa razvodnjavanjem svojih najvećih težnji, onih koji se zadovoljavaju malim i prestaju da se nadaju velikim stvarima. To je tragično siromaštvo jer pogađa ljudska bića u njihovom najvećem bogatstvu: donositi živote na svet da  bi se brinuli o njima i s ljubavlju prenosili drugima život koji su primili.

Zajednička obaveza

Denatalitet je problem, napisao je Papa, a ko se s njim ne suoči, kratkovid je. To znači da ne želi da gleda daleko, napred. To znači okretanje na drugu stranu, misleći da su problemi uvek previše slojeviti i da se ništa ne može učiniti. U odnosu na tradiciju, ponovo treba naglasiti da se „može učiniti“, rekao je Sveti Otac, pominjući moto okupljanja koji mu se, kako je istakao, dopada. Moguće je nadati se protiv svake nade, protiv brojki koje su iz godine u godinu sve gore. „Može se učiniti“ znači ne prihvatati pasivno da se stvari ne mogu promeniti.

Dragi prijatelji, stvari se mogu promeniti ako radimo zajedno bez straha, prevazilazeći jednostrane interese i ideološke barijere. Stoga se nadam da će na svim nivoima – institucionalnom, medijskom, kulturnom, ekonomskom i socijalnom – biti podržane, promovisane i sprovedene konkretne politike koje imaju za cilj ponovno podsticanje nataliteta i porodica.

Promeniti pravac demografske zime

Jedinstvo je način rešavanja teških pitanja, imajući u vidu da je pitanje nataliteta pitanje koje ne deli. Otuda papin podstrek preduzećima, bankama, udruženjima, sindikatima, sportistima, glumcima, piscima i političarima da svi zajedno razmisle o tome kako da ponovo počnu da se nadaju životu.

Podaci, predviđanja i brojke već su svima poznati. Konkretnost je potrebna. Vreme je da se daju realni odgovori porodicama i mladima. Nada ne može i ne sme da umre od čekanja. Molim Boga da blagoslovi vašu posvećenost. Uz vas sam i navijam da zajedno promenimo pravac te hladne demografske zime. To se može učiniti, istakao je na kraju papa Franja, prenose Vatikanske Vesti.

Izvor: IKA