Papa Franja apelovao je u sredu, 29. novembra, posle izgovorene kateheze u Dvorani Pavla VI. o produženju primirja između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, rekavši da je rat uvek poraz za sve osim za proizvođače oružja

Nadam se da će se prekid vatre u Gazi nastaviti, tako da će svi taoci biti oslobođeni i pristup neophodnoj humanitarnoj pomoći i dalje biti obezbeđen.

Papa Franja je uputio apel za Svetu zemlju na kraju svoje opšte audijencije u sredu, 29. novembra, održane u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu.

Molim vas da nastavite da se molite za ozbiljnu situaciju u Izraelu i Palestini, rekao je Papa. Mir, molim vas, mir…

Pozivajući na produženje privremenog prekida vatre, rimski biskup je istakao da je nedavno telefonom razgovarao sa sveštenicima iz tamošnje župe.

Nemaju vode; nemaju hleb i ljudi pate, rekao je Papa. Prosti ljudi, obični ljudi, stradaju. Oni koji podstiču rat ne pate.

Molimo se za mir, nastavio je papa Franja. I da ne zaboravimo, kada govorimo o miru, tu je i dragi ukrajinski narod, koji toliko pati, još uvek ratuje.

Rat je uvek poraz, zaključio je. Svi gube. Pa, ne svi – postoji grupa koja zarađuje mnogo novca, a to su proizvođači oružja. Oni zarađuju mnogo novca na tuđoj smrti.

Produženo primirje

Hamas i Izrael dogovorili su se u ponedeljak o produženju primirja za 48 sati, koje bi trebalo da se okonča u sredu u ponoć bez daljeg produženja.

Očekuje se da će obe strane u sredu osloboditi još talaca i zatvorenika. Izrael je rekao da bi primirje moglo biti produženo ako Hamas oslobodi najmanje 10 talaca dnevno.

Uslovi u Gazi ostaju veoma teški za 2,3 miliona Palestinaca, pogođenih nedeljama izraelskog bombardovanja koje je proteralo tri četvrtine stanovništva iz svojih domova.

Izrael je započeo napade na Gazu nakon što su operativci Hamasa napali Izrael 7. oktobra 2023. godine, ubivši 1.200 Izraelaca i uzevši više od 200 talaca.

Izvor: Vatican News