Još jedan snažan apel da se nada održi živom uputio je Papa u svom oproštajnom obraćanju na kraju mise služene u mauzoleju Džona Garanga u Džubi: „Nada je, posebno ovde, u znaku žena“ kojima se zahvaljujem i blagosiljam na poseban način. Put pomirenja u zemlji poveravam Mariji, Kraljici mira

U Južnom Sudanu postoji hrabra Crkva – rekao je papa Franja u svom oproštajnom pozdravu na kraju mise služene 5. februara u mauzoleju Džona Garanga u Džubi, uz reči zahvalnosti upućene vernicima koji su, ne bez poteškoća, stigli iz cele zemlje da učestvuje u završnoj proslavi apostolskog putovanja Pape. Bilo je to ekumensko hodočašće mira za koje papa zahvaljuje na dobrodošlici, na trudu mnogih ljudi, na iskazanoj veri i ljubavi.

Ne gubiti nadu, dar koji treba podeliti sa drugima

Sveti Otac je posebno istakao doprinos žena Crkvi i celom društvu i, pominjući Svetu Josefinu Bahitu, istakao da je ona velika žena koja je Božjom milošću patnje koje je pretrpela pretvorila u nadu, znajući kako da je prenese drugima.

Nada je reč koju bih želeo da ostavim svakom od vas, kao dar da podelim sa drugima, kao seme koje donosi plod. Kako nas podseća lik Svete Josefine, nada je, posebno ovde, u znaku žene; stoga želim da se na poseban način zahvalim i blagoslovim sve žene ove zemlje.

Južnom Sudanu ostavljam reč mir

Postoji još jedna reč koju je papa Franja želeo da ostavi Južnom Sudanu, a to je reč mir, koja je obeležila ove dane i koju – kako je rekao – želi svim silama za buduće dane i kojoj je garantovao podršku, zajedno sa dvojica verskih vođa – kenterberijskim nadbiskupom, anglikancem Džastinom Velbjemi i moderatorom Generalne skupštine Škotske crkve, pastorom Iainom Grinšildsom – koji su ga pratili na tom putovanju.

Sa mojom braćom Justinom i Iainom, kojima se od srca zahvaljujem, došli smo ovde i nastavićemo da pratimo vaše korake, čineći sve što možemo da budu koraci mira, koraci ka miru. Želeo bih da put pomirenja i mira poverim drugoj ženi, najvećoj i ujedno najmanjoj, najuzvišenijoj i ujedno najbližoj nama, svakome od nas. To je naša nežna Majka Marija, Kraljica mira.

Poveravam Mariji put mira u Africi i u svetu

Marija, Gospa Afrička je uvek sa nama – primetio je Papa i poverio joj mir u celom svetu.

Njoj, kojoj ćemo se sada obratiti u molitvi, poveravamo mir u Južnom Sudanu i na celom afričkom kontinentu, gde mnoga naša braća i sestre po veri trpe progone i opasnosti, gde nebrojeni stradaju zbog sukoba, eksploatacije i siromaštvo. Gospi poveravamo i mir u svetu, posebno u mnogim zemljama koje su u ratu, kao što je stradalna Ukrajina.

Završne reči pape Franje su izraz ljubavi prema narodu Južnog Sudana.

Vi ste u mom srcu, vi ste u našim srcima, vi ste u srcima hrišćana iz celog sveta! Nikad ne gubite nadu. I neka se ne propusti nijedna prilika za izgradnju mira.