Papa Franja uputio je poruku Svetskoj organizaciji rada (ILO) povodom pete globalne konferencije, koja je u toku u Durbanu u Južnoj Africi, na kojoj poziva na borbu protiv radne eksploatacije dece i adolescenata, prenosi Vatikan njuz.

Siromaštvo je majka svake eksploatacije. Beda koja prati nedostatak zaštite osnovnih prava je ponor koji svake godine zahvati milione ljudi, od onih koji ne znaju da se brane, do devojaka i dečaka, a zateknu se kako obrađuju njive, rade u rudnicima što znaju. poslove koji im onemogućavaju pohađanje škole, a da ne pominjemo zločin dečje prostitucije, naveo je Papa u poruci, navodeći činjenice koje uključuju, kako je napisao, milione devojčica i dečaka osuđenih na život u ekonomskom i kulturnom siromaštvu.

Uklonite uzroke

Papa se obratio učesnicima pete globalne konferencije o eliminaciji dečijeg rada, koja je počela u nedelju 15. maja u Durbanu, u Južnoj Africi, a završava se u petak 20. maja. Poruku je kongregaciji pročitao u ponedeljak, 17. maja, apostolski nuncije zemlje, nadbiskup Piter Brajan Vels, koji je izrazio zabrinutost pape Franje zbog tragedije, koja se poslednjih godina pogoršala usled opšte zdravstvene krize u delovima našeg sveta. .

Za male ruke koje je previše i koje su prisiljene da rade ono što nijedno dete ne bi trebalo, Papa poziva međunarodne i nacionalne vlasti da budu više posvećene iskorenjivanju strukturalnih uzroka globalnog siromaštva i skandalozne nejednakosti koja još uvek postoji među članovima ljudske porodice.

Odlučna akcija

Zbog radne eksploatacije, koja često dovodi do najgorih oblika zlostavljanja druge vrste, milioni dece su lišeni radosti mladosti i svog, Bogom danog, dostojanstva. Stoga konferencija Svjetske organizacije rada ima za cilj podizanje svijesti o ovom pitanju kako bi se pronašli odgovarajući i efikasni načini zaštite dostojanstva i prava djece, posebno kroz promociju socijalne zaštite i pristupa obrazovanju za sve, rekao je Papa.

Sveta Stolica, kao i Crkva u celini, posvećena je odlučnoj, zajednički i hrabroj borbi protiv ovog fenomena, jer mera koja poštuje urođeno ljudsko dostojanstvo i osnovna prava dece otkriva kakvi smo odrasli i želimo da budemo. , a kakvo društvo želimo da gradimo, rekao je Sveti otac, prenosi Vatican Nevs.