Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, papa Franja je apelovao da se ova pošast mora iskoreniti iz društva, naglašavajući važnost obrazovanja koje stavlja dostojanstvo svake osobe u centar

Dok se u svetu obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama UN, 25. novembra, papa Franja je uputio hitan poziv na konkretne akcije za iskorenjivanje ove pošasti, ističući važnost obrazovanja.

“Otrovni korov”

Nasilje nad ženama je otrovni korov koji muči naše društvo i mora biti iskorijenjen, napisao je Papa na svom profilu u postu na platformi “Ks” (ranije poznatoj kao Tviter).

Ovi koreni rastu u tlu predrasuda i nepravde; moramo im suprotstaviti edukativne aktivnosti koje u centar stavljaju ličnost i njeno dostojanstvo, naglasio je on.

Poziv na globalnu akciju u borbi protiv i sprečavanje nasilja

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama obeležava se svake godine od 1981. Obeležavanje označava početak 16 dana globalnog aktivizma i poziva na globalnu akciju za podizanje svesti, promovisanje zastupanja i stvaranje prilika za diskusiju o izazovima i konkretnim rešenjima.

Nasilje nad ženama i devojčicama ostaje jedno od najraširenijih kršenja ljudskih prava u svetu. Često se dešava unutar same porodice: procene pokazuju da ženu ubije partner ili član porodice svakih 11 minuta.

Prema najnovijim podacima UN, više od 700 miliona žena – skoro svaka treća – bila je izložena fizičkom i/ili seksualnom nasilju od strane partnera, nepartnerskom seksualnom nasilju ili oboje, barem jednom u životu.

Fenomen se intenzivirao u različitim okruženjima, uključujući radna mesta i onlajn prostore, a pogoršan je poslepandemijskim efektima, sukobima i klimatskim promenama.

Žene i devojčice su posebno ranjive u oružanim sukobima gde se seksualno nasilje koristi kao oružje rata, a takođe je rasprostranjeno I u izbegličkim kampovima.

Pastoralna odgovornost Crkve

U saopštenju objavljenom u subotu, 25. novembra, vatikanski prefekt Dikasterija za laike, porodicu i život, kardinal Kevin Farel, ponovio je posvećenost Katoličke Crkve borbi protiv i  u sprečavanju rodno zasnovanog nasilja i pružanju podrške žrtvama.

Crkva ima zadatak da ostane blizu žena koje su žrtve nasilja i eksploatacije, rekao je kardinal Farel, a takva bliskost se može izraziti na mnogo načina: od obezbeđivanja sigurnog smeštaja za žrtve nasilja, do psihološke i duhovne podrške kako bi se pomoglo žrtvama da prebrode traume i prijave zlostavljanje.

Vaspitanje za afektivnost i poštovanje

Ponavljajući reči pape Franje, kardinal Farel je kao ključni aspekt istakao vaspitanje za poštovanje prema ženama koje počinje prepoznavanjem problema kako u porodici tako i u samim hrišćanskim zajednicama.

Vaspitavanje ljudi za osećajnost, ljubav, poštovanje prema drugima, a pre svega prema sopstvenom životu, koje je toliko neophodno u sprečavanju nasilja nad ženama, snažno je i duboko ukorenjeno u jevanđelju, rekao je on.

Kardinal Farel pozvao je sve crkve širom sveta da preduzmu akciju kako bi porodicama, mladima, parovima i zajednicama obezbedili obrazovne puteve koji imaju za cilj sprečavanje nasilja nad ženama.

To je pastoralna odgovornost, zaključio je kardinal, u kojoj se manifestuje poziv Crkve da bude oruđe mira.

Izvor: Vatican News