Direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice Mateo Bruni rekao je u ponedeljak, 27. novembra da je CT skeniranjem kojem je papa Franja podvrgnut u subotu popodne, 25. novembra u bolnici Gemeli u Rimu, isključio upalu pluća i da je u dobrom stanju kao  i da napreduje

Papa je u dobrom i stabilnom stanju; nema temperaturu, a respiratorno stanje mu se poboljšava. Ovo je najnoviji izveštaj o Papinom zdravstvenom stanju, koji je u ponedeljak ujutru, 27. novembra, rekao direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice Mateo Bruni.

Papa je u nedelju, 26. novembra, izjavio da ima zapaljenske promene u predelu pluća, obraćajući se vernicima na Trgu sv. Petra putem video linka za nedeljnu molitvu anđelskog pozdrava.

Direktor Bruni je potvrdio da je CT skeniranjem kojem je papa Franja podvrgnut u subotu popodne, 25. novembra u rimskoj bolnici Gemelli, isključena upala pluća, ali je ono pokazalo promene na plućima koje su izazvale poteškoće pri disanju.

Da bi se povećala efikasnost lečenja, papa Franja je primio antibiotsku terapiju intravenozno, rekao je direktor Bruni.

Promene u svakodnevnim aktivnostima

Direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice je dalje istakao da su, kako bi se olakšao Papin oporavak, odloženi neki angažmani zakazani za naredne dane.

Međutim, nastavio je, ostali sastanci, institucionalne prirode ili lakše podnošljivi s obzirom na papino trenutno zdravstveno stanje, su zadržani.

Papa je u nedelju 26. novembra izmolio Anđeoski pozdrav putem video linka iz kapele svoje rezidencije u Domu sv. Marte, kako bi se izbeglo izlaganje jesenjoj hladnoći na prozoru Apostolske palate.

Oko 12.000 ljudi okupilo se na Trgu sv. Petra, papa je rekao: Danas ne mogu da budem na prozoru Apostolske palate jer imam zapaljenske promene u predelu pluća. Razmišljanje će pročitati mons. Paolo Braida, koji ih dobro poznaje jer ih i priprema, i to uvek odlično radi. Hvala vam puno na prisustvu.

Šef Kancelarije za koordinaciju papskih govora pri Državnom sekretarijatu Svete Stolice mons. Paolo Braida je potom pročitao pripremljenu katehezu, a papa Franja je dao završni apostolski blagoslov.

Izvor: Vatican News