Draga braćo sveštenici!

Zajedno sa celim svetom, mi u našoj Srijemskoj biskupiji ne ostajemo ravnodušni na nedavne sukobe u Ukrajini i stradanje nevinih žrtava koje, nažalost još uvek trpe ratnu agresiju na svoju domovinu, domove i porodice.

Znamo da je papa Franja pozvao sve hrišćane da zajedno poste na Čistu sredu, 2. marta 2022. godine, mole se i prikazuju dela pokore za što pre okončanje agresije u Ukrajini.

Kao biskupijska zajednica, želimo da se odazovemo i uključimo, sećajući se ne tako davnih ratnih strahota na ovim prostorima, i imajući razumevanje i otvorenost za ljude koji su, nažalost, sada u sličnoj situaciji.

Zato vas, dragi župnici, zajedno sa biskupom Đurom, molim da na Čistu sredu i ponovo na 1. korizmenu nedelju podstaknete svoje vernike da svoje korizmeno odricanje, post, molitvu i dela pokore prikažu ovoj velikoj i hitnoj potrebi i nakani Crkve i sveta.

Gledajući u stradanjima ranjenog Spasitelja sadašnju muku i krst tolikih nevinih civila u Ukrajini, neka se petkom, ili već prema mesnim mogućnostima i običajima i drugim danom, uz korizmenu pobožnost križnoga puta uvek pominje i naglasi i ova nakana, te se prikaže za mir u Ukrajini i svetu, snagu i strpljenje pogođenih, te obraćenje i otvaranje srca agresora ka Bogu i braći ljudima.

Ukoliko dođe do situacije prihvatanja izbeglica na našim prostorima, molim Vas za otvorenost i uključenje prema Vašim mogućnostima, i pružanje konkretne pomoći izbeglim porodicama i pojedincima u duhu zakona Ljubavi.

Milostinja 3. nedelje korizme neka se što pre uplati ili donese u Ekonomat biskupije sa naznakom „za pomoć stradalima u Ukrajini“, a preko Karitasa biće prosleđena onima koji su najteže pogođeni ovom krizom. Pozovite i podstaknite vernike, i unapred im najavite ovu akciju, da zaista svatko učestvuje po svojim mogućnostima, i hvala Bogu i dobrim ljudima širom sveta koji su nam pritekli u pomoć kada je bilo najpotrebnije.

Zahvalan za Vašoj otvorenosti, hrišćanskoj blizini i saradnji, na sve nas zazivam Božiji blagoslov i majčinsku zaštitu Kraljice mira – naše drage Gospe Tekijske!

Želim Vam svima blagosloveno i plodno ovo sveto vreme korizme!

                                                                                                           Fabian Svalina

                                                                                                           Biskup koadjutor

Izvor:srijemska biskupija