KUKUJEVCI (TU) – Katoličko groblje u Kukujevcima očišćeno je kroz tri radne akcije. Jednoj od akcija pridružio se i srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina.

U protekle tri subote, 5., 12. i 19. februara 2022. godine, organizovane su akcije uređenja i čišćenja na delu katoličkog groblja u Kukujevcima. Akcije su sprovedene uz znanje, saglasnost i podršku upravnika kujevačke župe vlč. Nikice Bošnjakovića, koji je pomogao u pronalaženju radnika. Gospodin Milan Cindrić pokrenuo je inicijativu među Kukujevcima u Hrvatskoj da se pridruže akciji i lično pokrio troškove. Na prvoj akciji bilo je deset ljudi koji su motornim testerama sekli granje i skupljali ih u gomile, i pripremali za spaljivanje. U akciju su se uključila i dvojica raseljenih Kukujevaca vlč. Nikica Bošnjaković obezbedio je ručak za radnike. Zbog količine posečenih stabala posao nije završen, a dogovoreno je pronalaženje još radnika za narednu akciju koja je zakazana za subotu 12.02.2022.

U drugoj akciji učestvovalo je devetnaest ljudi, četvoro iz Hrvatske i troje dece, koji su došli sa roditeljima i pomogli što većem broju dece.

Radnici su bili neizmerno počašćeni i ohrabreni dolaskom biskupa koadjutora srijemskog mons. Fabijana Slavine, koji ih je pozdravio, pohvalio je akciju i zahvalio se njima i donatorima. Nakon zajedničkog ručka koji je ove subote organizovao župnik uz pomoć majke, rad je nastavljen. Na iznenađenje svih mons. Fabijan Svalina je izrazio želju da se ličnim radom uključi u akciju. Tražio je rukavice, a sa vlč. Nikica Bošnjaković i drugi radnici raskrčili su katoličko groblje. Željka Korać i Nevenka Vidić su učesnicima akcije donele torte.

Milan Cindrić, organizator ove vredne akcije, iskoristio je priliku i msgr. Fabijana Svalinu upoznao sa rekonstrukcijom kapele na terenu, stradanjem Hrvata u ovom mestu i ubistvom 7 civila na najsvirepiji način tokom rata 1990-ih. Zatim je odveo mons. Fabijana Svalinu do groba ubijene porodice Oskomić, gde su se molili za njihovu žrtvu, koju su dali samo zato što su bili Hrvati i katolici, i nisu hteli da se presele.

U prve dve akcije posečeno je drveće i granje sa 75% površine groblja. Naredna akcija zakazana je i organizovana u subotu, 19. februara 2022. godine, kada se okupilo šesnaest radnika (petorica sa motornim testerama), zbog čega su radovi tekli brže nego u prethodnim akcijama. Ove subote iz Hrvatske su došla dva iseljenika iz Kukujeva, a bilo je i nekoliko mladića iz Šida i Batrovaca, koji su pritekli u pomoć na inicijativu župnika  Bošnjakovića. Zahvaljujući velikom broju okupljenih radnika tog dana su završeni planirani radovi na čišćenju groblja. S obzirom na veliki broj posecčenih stabala i granja, u planu je da se za nekoliko nedelja, kada sve bude suvo, organizuje nekoliko kontrolisanih akcija paljenja. Zahvaljujući donatorima, sredstva za ove akcije su već prikupljena. Kukujevčani, učesnici ovih akcija, bilo kao donatori ili radnici, izrazili su veliko zadovoljstvo što su konačno uspeli da očiste zapušteni deo groblja, jer ih za Kukujevce i danas veže ljubav prema rodnom gradu. Zahvalni su upravniku župe vlč. Nikici Bošnjakoviću, koji im je pomogao u organizaciji i realizaciji ovih akcija.

Izvor: Srijemska biskupija