U nedelju, 3. aprila 2022. godine liturgijskim slavljem grkokatolička zajednica, okupila se u župi Krista Kralja u Beogradu, inače središtu katolika istočnog obreda u Beogradu da bi u zajedništvu sa svojim parohom i časnim sestrama iz Ruskog Krstura častili repliku ikone Marije Vodicove.

Kako je jedna od časnih sestara, sestra Mihaela rekla, ova ikona napravljena je kao replika izvorne ikone Marije Vodicove koja se nalazi u Marijanskom svetištu u Vodici. Prava ikona je velikih dimenzija i ne može se prenositi, te se rodila inicijativa da se ikona naslika u manjem formatu, kako bi obišla sve grkokatoličke vernike i parohije. Treba napomenuti da se sama ideja pojavila još početkom pandemije te je osmišljena kao gest da ako ljudi ne mogu doći Mariji da ona zapravo dođe ; i tu počinje sprovođenje ovog nadahnuća, kako je naglasila sestra Mihaela. Ikona je posvećena u oktobru mesecu prošle godine od strane grkokatoličkog vladike Georgija Đuđara a ikonu je naslikala mala sestra Martina, poreklom francuskinja koja je u zajednici u Ruskom Krsturu.

Program putovanja ove ikone i obilaženja grkokatoličkih parohija u Srbiji je pri kraju, te će ova ikona ostati u Novom Sadu gde će vernici imati priliku da je vide. Originalna ikona u Vodici stara je oko 160. godina, a već je prošlo više od 200. godina kako su se u tom malom vojvođanskom mestu desile prve objave. Treba istaći da je upravo sestra Mihaela inicijator ovog duhovnog programa.

Marija Antonela Kanelić