Blaženi mučenici septembarskih progona se ističu među mnogobrojnim žrtvama koje je progutala Francuska revolucija iz mržnje prema katoličkoj veri.
Više od dve stotine sveštenika pogubljeno je 2. i 3. septembra 1792. godine u Parizu. Među njima su bila tri biskupa, Jean-Marie du Lau d’Allemans, nadbiskup Arlesa i braća Francois-Joseph de la Rochefoucald-Maumont, biskup Bovea i Pierre-Louis de la Rochefoucauld-Baiers, biskup Saintes, a sa njima 11 sveštenika, 56 redovnika i redovnica i 5 laika. Osuđeni su jer nisu prihvatili tzv Ustav Narodne skupštine, koji je papa Pio VI. proglašen svetogrđem, raskolničkim i destruktivnim primata Apostolske stolice.
Tih dana su ubistva u Francuskoj bila usmerena protiv aristokratije. Ali sveštenici su, zbog svoje poslušnosti papi, postali mučenici za veru Svete, Katoličke i Apostolske Crkve. Službena dokumenta o tom masakru uništena su 1871. u požaru u pariskom Hotel de Ville. Tako su glavni izvori informacija bila svedočenja očevidaca, posebno malobrojnih sveštenika koji su uspeli da izbegnu masakr. U tim septembarskim masakrima stradalo je oko 1.400 ljudi, uglavnom sveštenika i plemića.
Jedan istoričar piše da su ubistva prestala samo zato što su se dželati umorili, a u zatvorima više nije bilo dovoljno sredstava za ubijanje. Nekada je na mestu stradanja današnjih mučenika stajao karmelićanski samostan, a danas čuveni Katolički institut. Beatifikacija 191 žrtve, poznatih kao septembarski mučenici, obavljena je 1. oktobra 1926. godine. Blaženim ih je proglasio papa Pio XI.