U crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, održan je jedanaesti ekumenski susret crkvenih horova, u nedjelju 16. oktobra 2022. u 18 sati.  Svake godine, ova manifestacija kao moto, uzima redak iz Jevanđelja, iz Velikosvešteničke Hristove molitve koja bitno uključuje i poziv na jedinstvo onih koji su pošli za njim  „Kao što si ti Oče u meni i ja u Tebi, tako neka i oni u nama budu jedno…“ (Iv. 17,20). U crkvi punoj posetilaca. Svojim nastupom, susret su otvorili domaćini  – mešoviti pevački župni hor „Sv. Cecilija” iz Zemuna, pod vođstvom dirigentice Nine Fuštar a zatim su se publici predstavili sledeći horovi: Hor „Pojoča družba“ iz Beograda, pod vođstvom dirigentice  Višnje Dimitrijević, Mešoviti hor Slovačko-evangelističke Crkve „Tilia“ iz Stare Pazove, koji vodi dirigentica Ana Đurđević, Hor “Ars Vocalis“ Beograd, dirigent Miroslav Arbanovski, ansambl „Zlatne godine“ iz Velike Gorice, pod vođstvom pevača i zborovođe Siniše Beloševića, Merry Gospel hor, Beograd, dirigent Marija Kuburić Borović .Kao solista je nastupio Aleksandar Pantelić izvodeći delove iz istočne liturgije. Na orguljama je nastupio Nikola Lekić izvodeći varijacije originalnih tema za orgulje.

Susret je, kao i uvek, bio ispunjen bogatim programom različitih hrišćanskih zajednica. Posetioci su slušali pesme koje su komponovali stari majstora i koje se izvode u zajednicama koje su horovi predstavljali.

Iva Miloš, voditeljka susreta  i pevačica župnog hora, obraćajući se publici i gostima, istakla je želju župne zajednice Zemun da, govoreći o jedinstvu  hrišćana podstičemo sve hrišćane da dublje žive Jevanđelje, da se više zalažu za Hristov poziv da budemo apostoli današnjeg vremena i da u današnjem vremenu budemo nosioci ljubavi, mira i radosti… Pozdravila je posetioce  i prisutne goste: mons. Stanislava Hočevara, nadbiskupa beogradskog i metropolitu, kotorskog biskupa u miru mons. Iliju Janjića, u ime Srijemske biskupije kao biskupovu izaslanicu č.s. Ceciliju Tomkić iz Sr. Mitrovice, koja je i sama voditeljka župnog i katedralnog hora u Sr. Mitovici i profesorka u muzičkoj školi, kao i sve prisutne sveštenike: o. Petra Taševa, redovnika lazaristu iz Beograda, p. Marijana Štajnera, isusovca iz Beograda, fra Iliju Alandžaka, gvardijana Franjevačkog samostana i župe sv. Antuna Padovanskog u Beogradu, zatim katedralnog župnika iz Beograda vlč. Mihaela Sokola. Učestvovali su i vlč. Zdravko Čabrajac, župnik iz Golubinaca, protođakon Radomir Rakić, umirovljeni profesor Bogoslovije iz Beograda, protonamesnik Rade Jović, starešina hrama sv. Lazara iz Zemun polja, i sveštenik Slovačko-evangelističke crkve iz St. Pazove  g. Igor Feldi.

Ovm susretu je takođe prisustvovao i imam g. Kasim Zlatić iz Zemuna, kao i predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama g. Gavrilo Grban, i predstavnici gradske opštine Zemun.

Na kraju samog susreta, inicijator i domaćin ekumenskih susreta crkvenih horova,  zemunski župnik prečasni Jozo Duspara, pozdravio je sve goste i zahvalio se svima prisutnima. Posebno je istakao da su  predstavnici zajednica koji su učestvovali na susretu  zaista vernici koji žive svoju veru. Oni  pokazuju da mogu da žive zajedno, i da svojom različitošću mogu da doprinesu društvu za bolje sutra svih ljudi.  Zahvalio se i Radio televiziji Vojvodine što želi da javnosti prenese ono što jesmo i šta želimo da budemo, a to je da doprinesemo promociji vrednosti koje su potrebne ljudima dobre volje, bolji i srećniji život uopšte i očuvanje sopstvenog identiteta.

Prisutnima se obratio i mons. Stanislava Hočevar, beogradski nadbiskup, koji je, govoreći o jedinstvu hršćana, istakao da je posebno svedočenje ekumenizma na ovom susretu zajednički nastup svih učesnika, predstavnika pravoslavne, slovačko-evangelističke i rimokatoličke zajednice.

Izvođači su na kraju zajedno otpevali Gospodinu na slavu „Slavim te Gospode“ J. S. Bacha, te Mokranjčev „Tebe pojem“  i „Milost“ (Newton).

Prisutnima su se takođe obratili i predstavnik Srpske pravoslavne crkve, protonamesnik Rade Jović i pastor Slovačko-evangelističke crkve iz St. Pazove g. Igor Feldi, kao i predstavnik  Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama g.Gavrilo Grban, istakavši želju Vlade Republike Srbije da i dalje okupljamo horove različitih hršćanskih zajednica, što i oni žele da podrže.

Kroz jedanaest  godina održavanja ovog susreta prošao je priličan broj horova sa zavidnim brojem sudionika. A to da pojedini horovi učestvuju i više puta  govori samo da ideja druženja i pesme zbližava  ljude, kao i da se javljaju prilike za nove saradnje i rađaju i njeguju prijateljstva… Zbogtoga, na drugu nedjelju adventa Zemunski župni hor „Sv. Cecilija“ će uzvratiti posetu Slovačko-evangelističkoj crkvi, i gostovati u  Staroj  Pazovi.

Pokrovitelj susreta je Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde, a ispred klinike Belmedic, g-din Milan Knežević i njegova supruga osnovali su malu fondaciju „Ana Knežević“, koja redovno podržava Ekumenske susrete crkvenih pevačkih horova u znak sećanja na njegovu upokojenu majku, pevačicu u zemunskom župnom horu „sv. Cecilija“. (tekst: Iva Miloš)