Svečano misno slavlje u župi Cvitović u nedelju, uoči samog praznika, 13. avgusta, predvodio je generalni sekretar Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metodija i generalni vikar Beogradske nadbiskupije mons. Robert Pastyik.

Sv. Rok je suzaštitnik župe Cvitović u Slunjskom dekanatu i najznačajniji dan u godini, iako je zaštitnik Sv. Nikola biskup. Rokova je dan kada mnogi raseljeni Cvitovčani dolaze u svoje rodno mesto iz inostranstva i tada se tradicionalno održava Kordunski sajam folklora.

„Lako je bilo Presvetoj Djevi Mariji jer je blagodatna, lako je bilo Sv. Roku jer je bio svet, ali zaboravljamo kroz kakva su iskušenja prošli, a prolaze i danas jer žive među nama, čega često nismo svesni“, istakao je na početku propovednik don Robert Pastyik i govorio o najvećem proroku Starog Zaveta Sv. Iliji koji je jedini vaskrsao telom i dušom. „Bog je blag prema svojim svetima, brine o tome da verujemo da svi možemo činiti čuda jer smo svi pozvani na svetost. Propovednik je potom govorio o suzaštitniku župe Sv. Roku: „Primivši Roka kao stariji roditelji, videli su u njemu dar od Boga i dobro ga vaspitali. Predao se u službu, prodao sve svoje imanje, podelio ga siromasima i otišao na hodočašće da bi pomogao bolesnima. Pa hajde da se svi zapitamo koliko smo spremni da krenemo Rokovim putem i izađemo iz naše zone komfora? Svi smo puni strahova i slabosti, ali otvoreno srce je važno. Da su svi takvi, svi ratovi bi bili gotovi. Kao Sv. Rok, treba da damo Bogu prostor da radi kroz naše srce, ruke i oči. Zagrlite svoje dete i osnažite ga da se suoči sa svojim strahovima, supružnici volite jedni druge i neka Bog deluje kroz vas“, zaključio je svoju propoved don Robert Pastyik. Saslužitelj vlč. Ivica Tola se zahvalio svim učesnicima slavlja i istakao da Rokovo slavimo da bismo se duhovno uzdizali.

Proslava je završena klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na ovogodišnjem sajmu folklora nastupili su domaći KUD „Graničar“ iz Cvitovića, „Sv. Mihovil“ iz Nikšića, KUD Belajske Poljice, KUD Mihovljani iz Međimurja i Semeljci iz Slavonije.