Veće Katolički biskupska Kerale apeluje na Ujedinjene nacije da preduzmu odlučne korake da zaštite hrišćane u Indiji i Pakistanu od napada sektaških grupa koji su u porastu u obe zemlje, izvestile su Vatikanske novosti u utorak (22. avgusta).

Nakon nedavnih napada na hrišćanske domove i crkve u Džaranvalu u pakistanskoj provinciji Pendžab i tekućih nereda protiv hrišćana u državi Manipur na severoistoku Indije, Katolički biskupski savet Kerale apelovao je na intervenciju Ujedinjenih nacija kako bi se zaustavilo ponavljanje u obe države. „Hrišćani sve više postaju meta nereda i napada rulje u Indiji i Pakistanu“, navodi se u saopštenju katoličkog tela.

Nasilje, koje traje više od tri meseca u Manipuru, odnelo je skoro 200 života a raseljeno je preko 50.000 ljudi. Tokom nemira zabeleženo je više desetina slučajeva zločina nad ženama, koji su doveli i do paljenja stotina crkava i drugih hrišćanskih institucija, uključujući škole. To su pokazali nedavni napadi na hrišćane u Pakistanu, koji su, osim što su diskriminisani, često žrtve zloupotrebe kontroverznih zakona o bogohuljenju koji kažnjavaju pojedince zbog navodnog vređanja islama i proroka.

Hrišćani čine oko 2,3 odsto od 1,4 milijarde ljudi u Indiji, uglavnom Hindusa, dok u Pakistanu sa muslimanskom većinom hrišćani čine 1,5 odsto stanovništva. U saopštenju, Katolički biskupski savet Kerale navodi da je upućen apel Ujedinjenim nacijama da preduzmu odlučne korake da zaštite hrišćane u Indiji i Pakistanu.

Apel je objavljen i uoči Međunarodnog dana sećanja na žrtve nasilja zasnovanog na veri ili uverenju, koji se obeležava svake godine 22. avgusta. Ovaj dan je uveden rezolucijom Generalne skupštine UN 2019. godine u sklopu napora da se podrže ljudska prava u vezi sa slobodom veroispovesti. Proglašenjem Međunarodnog dana, Generalna skupština UN je podsetila da države imaju primarnu odgovornost da promovišu i štite ljudska prava, uključujući ljudska prava pripadnika verskih manjina, i njihovo pravo da slobodno ispovedaju svoju veru, izvestile su Vatikanske novosti u utorak, 22. avgusta.

Izvor: IKA