Hrišćani u Jerusalimu su sve više izloženi pritiscima i stoga zahtevaju bolju zaštitu, saopštile su hrišćanske organizacije u Svetoj zemlji, a prenosi KNA u utorak, 22. avgusta.

„Osećamo sve veću pretnju progona hrišćana iz Svete zemlje“, navodi se u zajedničkom pozivu 17 hrišćanskih organizacija u Jerusalimu. Pozivaju lidere svojih zajednica i vernike na jedinstvo i saradnju i zahtevaju veći angažman međunarodnih predstavnika u zaštiti verskih sloboda u Svetoj zemlji.

Potpisnici, uključujući i apostolsko predstavništvo, smatraju da česti napadi na hrišćanska mesta i vernike predstavljaju čest obrazac, što navodi na zaključak „da postoji svesna izraelska politika koja cilja na naše istorijsko prisustvo, institucije, rituale i duhovne simbole“.

Izrael, navodi se u poruci, vrši pojačan pritisak na slobodno ispovedanje vere, na primer restriktivnim merama protiv nejevrejskih verskih obreda, kao i odlaganjem istraga o napadima na hrišćansku i muslimansku imovinu. Osim toga, potpisnici tvrde da Izrael namerava da preoblikuje grad Jerusalim i njegov identitet tako što će isključiti nejevrejske stanovnike i ignorisati njihova prava, na primer preuzimanjem nejevrejskih naselja.

Odgovor hrišćanskih zajednica i vernika mora biti znak „jedinstva, otpornosti, nepokolebljivosti i vere“, kažu potpisnici saopštenja. Oni takođe pozivaju „palestinsku i arapsku braću različitog identiteta“ da stanu u zaštitu kulturnih simbola istočnog Jerusalima i slobode veroispovesti.

Saopštenje takođe uključuje poziv jermenskom apostolskom patrijarhu Nurhanu Manugijanu, koji se našao na udaru kritike zbog ugovora o nekretninama koji bi mogao da dovede do dramatičnih promena u jermenskoj četvrti starog grada. Gubitak dela Jermenske četvrti sa njenom vekovnom istorijom mogao bi da bude znak upozorenja za sveukupno hrišćansko prisustvo u gradu“, navodi se u saopštenju u kome se poziva na otkazivanje prodaje nekretnina.

Pozivajući međunarodnu zajednicu i crkvene zajednice da se posvete hrišćanskom prisustvu u Svetoj zemlji, potpisnici traže od izraelskih vlasti da ispune svoju dužnost okupacione sile i zaštite hrišćane. „Mi smo čvrst deo kulturnog tkiva Jerusalima i čvrsto smo rešeni da ostanemo ukorenjeni u našoj zemlji“, rekli su potpisnici, a prenosi KNA.

Izvor: IKA