S ciljem povezivanja mladih oformljena je inicijativa da bi se mladi na teritoriji Republike Srbije okupljali kako na druženju tako i na produbljivanju i boljem upoznavanju svoje vere. U okviru te inicijative mladi katolici Srbije okupljaju se da bi u zajedništvu sa svojim vršnjacima zajedno slavili Boga i kroz razna tematska predavanja govorili o gorućim temama koje karakterišu aktuelnu stvarnost ne samo u Srbiji nego i šire.

Susreti su koncipirani kao čitanje i tumačenje Božje Reči – Lectio Divina, nakon čega sledi razgovor u grupama, a vrhunac susreta je misno slavlje, nakon čega sveštenici govore o aktuelnim temama i stoje na raspolaganju za sva pitanja mladih.

Susret u Beogradu – veronauka za mlade

Kao polazna tačka za formiranje ovakvih susreta poslužila su dva iskustva veronauke organizovane u Pastoralnom centru Papa Ivan XXIII u okviru Beogradske nadbiskupije. Prvi susret imao je za cilj da se upozna »materija« s kojom raspolaže Katolička Crkva u Srbiji i da se kroz razgovor istraži šta je zanimljivo mladim ljudima. Posle kraće pauze, drugo po redu iskustvo veronauke za mlade održano je 16. juna u multimedijalnoj dvorani već pomenutog Pastoralnog centra.

U večernjim satima nakon okupljanja, susret je započet molitvom, nakon čega je usledilo čitanje i razmatranje Evanđelja. Ovaj put reč je bila o metafori o izgubljenom sinu (Evanđelje po Luki, 15, 11‒20). Tumačeći Evanđelje, mladi su imali priliku da sebe stave u ulogu izgubljenog sina, jer neretko se događa da se, poput njega, mladi koje današnjica uvuče u svoj vrtlog udalje od svog Nebeskog Oca i Crkve ne razmišljajući o posledicama. A isto tako, kada smo pogođeni problemima i raznim nepovoljnim situacijama u životu, jedinu utehu i spas pronalazimo u molitvi i u Očevom okrilju pod čijom rukom se osećamo najsigurnije. Sve dok u ljudima ne prevlada ona ne samo zavidljiva nego i egocentrična strana, koju simbolizuje slika drugog sina koji je u naletima ljubomore iskazao npoštovanje prema ocu i počeo da mu prebacuje sve što za njega navodno nije učinio, a za »izgubljenog« sina jeste. Često se i u nama bore upravo ove dve strane, tako da, nažalost, postajemo zatočenici vlastitog ega koji se uzdiže iznad svega i koji u tim trenucima postaje naše »božanstvo«.

Posle tumačenja usledilo je predstavljanje inicijative 40 dana za život, koju su izneli mladi iz Novog Sada. U okviru predstavljanja mladi grada Beograda mogli su da čuju šta je zapravo ta inicijativa, kao i koliko plodova je dosad donela.

Inicijativa 40 dana za život je ekumenska molitvena pro-life inicijativa za život, a posredno i inicijativa za zaustavljanje abortusa. Njena vizija je ima zaustavljanje abortusa i spas duša. Simbolika samih 40 dana uzeta je iz Svetog pisma u kojem taj broj ima poseban značaj. U okviru inicijative volonteri se pozivaju ne samo da fizički učestvuju, tačnije ‒ ne samo da stoje ispred klinika u kojima se obavlja abortus, nego i da molitvom i postom potpomognu ostvarenje misije.

Nakon što je mladima predstavljena inicijativa, formalni deo susreta završio se molitvom a druženje se nastavilo.

Susret mladih katolika u Novom Sadu

Da bi se videlo da li je inicijativa urodila plodom i da li mlade zaista privlači takav način susreta, organizovano je sledeće okupljanje, ali u Novom Sadu, da bi mladi iz različitih krajeva Srbije bili u prilici da iskuse ovakvu vrstu zajedništva.

U subotu 24. juna, na praznik rođenja Sv. Ivana Krstitelja, u popodnevnim satima u Novom Sadu održao se prvi ovogodišnji susret mladih katolika Srbije, koji je, pored druženja, kao osnovni cilj imao i duhovni element ključan u životu svakog kršćanina, a pogotovo mladih katolika na ovom području, a to je veronauka.

Sama ideja rodila se da bi se mladi u duhu zajedništva okupljali i razmišljali, ali i produbljivali poznavanje svoje vere. Pa je tako prvi ovogodišnji susret započeo u franjevačkom Samostanu Sv. Ivana Kapistrana, upravo s Lectio Divina, čitanjem Božje reči. kao i meditacijom povodom nje, da bi se nastavilo šetnjom do Crkve Imena Marijinog koja je, iako ne formalno, poznatija kao katedrala u Novom Sadu. U toku same šetnje mladi su mogli podrobnije da razgovaraju o prvom delu svog druženja kao i da razmenjuju neka lična iskustva.

Svečano misno slavlje u već pomenutoj crkvi predvodio je vlč. Nebojša Stipić, dok je u prigodnoj propovedi vlč. Dušan Milekić vernicima približio i protumačio Božju Reč koju pred vernike stavlja ovaj praznik.

Posle misnog slavlja mladi su se uputili u dvoranu župnog ureda, gde je vlč. Dušan Milekić, župnik iz Novih Banovaca, održao kratko predavanje, tačnije nastavak tumačenja čitanja koje je već započeo u svojoj propovedi. Istakao je ujedno značaj samog psalma koji je tog dana dao vernicima na razmatranje i iz kojeg je uzeto samo geslo susreta ‒ »Hvala Ti što sam stvoren tako čudesno!« (Ps 139, 14). Nakon tumačenja i razmatranja Božje Reči, vlč. Dušan se kroz razgovor s mladima dotakao aktuelnih tema današnjice, a jedna od njih su društvene mreže i pogrešno merilo koje je ovo vreme donelo sa sobom – Koliko lajkova imam, toliko me ljudi vole i cene. Ovo pretežno zastupljeno mišljenje duboko je pogrešno, jer jedan sićušni i ovlašni emotikon nikako ne može da bude merilo ljubavi i koliko neko nekoga voli i poštuje, nego je puki privid koji su donele društvene mreže, a u stanju je da u tolikoj meri utiče na ljudske živote. Ako »nemaš dovoljno lajkova« na instagramu, ne znači da nisi voljen i prihvaćen, jer koliko puta se desi da kojekakve banalnosti privuku mnoštvo lajkova koji realno ne znače ništa. Bitna je ljubav koju svakom živom biću, svakom detetu daje Nebeski Otac, a lajkovi nikako ne mogu da budu merilo ljubavi. Takođe, sam nivo ljudske ljubavi ne može da se meri s Božjom ljubavlju, niti da se na bilo koji način s njom upoređuje.

Susret je zaključen pozivom da takva okupljanja ne postanu tradicija zbog pukog druženja, nego da mladi zaista otvore svoja srca Gospodinu i počnu da veruju u Njegovu bezuslovnu i bezgraničnu ljubav.

Da sve nije ostalo samo na rečima i da se neće završiti na jednogodišnjem okupljanju, svedoči već naredni susret planiran za 22. jul, takođe u Novom Sadu koji će po svemu sudeći, pored toga što je evropska prestonica kulture, postati i novo mesto susreta.

Na susretu su se pored mladih iz Beogradske nadbiskupije takođe okupili mladi iz Pančeva, Subotice, Ruskog Krstura, kao i Novog Sada te iz Sremske biskupije, na čelu sa mons. Josipom Ivešićem, generalnim vikarom Sremske biskupije. Susrete je podržala i grupa pripadnika Pokreta Fokolara – Dela Marijinog.

Marija Antonela Kanelić