Turski isusovac nemačkog porekla, preobraćenik iz islama p. Antuan Ilgit imenovan je za pomoćnog biskupa u turskoj Anadoliji, izvestio je Katpres u utorak, 29. avgusta.

Papa Franja je 28. avgusta 2023. imenovao 51-godišnjeg p. Antoinea Ilgita, koji je rođen u Nemačkoj u porodici turskih imigranata, pripadnika sunitskog islama, za titularnog biskupa Tubernucea i pomoćnog biskupa Apostolskog vikarijata Anadolije.

Nakon što je rano detinjstvo proveo u Nemačkoj, sa roditeljima se vratio u Tursku i završio studije ekonomije u Ankari. Tamo je primio hrišćanstvo i 1997. godine kršten u kapeli svete Tereze od Deteta Isusa u Ankari. U red isusovaca stupio je 2005. godine i postao prvi isusovac sa turskim državljanstvom. Pored turskog, ima i italijansko državljanstvo.

Zbog svog preobraćenja bio je izložen pritiscima turskih konzularnih predstavnika u Nemačkoj, fizičkom nasilju i pretnjama smrću.

Mons. Ilgit, kao pomoćni biskup, Ilgit će biti prvi saradnik apostolskog vikara Anadolije Paola Bicetija. Apostolski vikarijat Anadolije pokriva istočnu polovinu Turske, a sedište mu je u Iskrenderunu. Uključuje manje od 2.000 vernika, dok u zapadnom delu Turske živi više od 10.000 katolika.

Prethodnika mons. Bicetija u službi apostolskog vikara Luiđija Padovezea ubio je 2010. njegov vozač.

Izvor: IKA