Na spomen Prikazanja Blažene Djevice Marije, kada se slavi Dan ‘Pro orantibus’, Papa spominje svakodnevno zauzimanje klauzurnih zajednica

Kontemplativni samostani, uz molitveno ćutanje i skrivenu žrtvu, majčinski podržavaju život Crkve – istakao je papa Franja u tvit poruci da je na spomen Prikazanja Blažene Djevice Marije i na Dan Pro orantibusa, tj. molitva za klauzurne redovnice, pominje svakodnevno zanimanje redovnica u samostanskim zajednicama.

Prikazanja Blažene Djevice Marije u jerusalimskom hramu posebno podseća na ideal posvećenog samostanskog života; stoga su vernici pozvani da se mole za sve kontemplativne zajednice. Pomen, naime, ističe Bogorodičinu pripadnost Bogu; podseća da je ona njegov hram, prebivalište koje je izabrao da se ovaploti. Upravo u ovom radikalnom Marijinom prinošenju može se prepoznati model potpunog posvećenja Bogu.

Inicijative povodom Dana Pro orantibusa

U Crkvi je od 1953. godine, 21. novembar posvećen molitvi i blagodarenju za kontemplativna zvanja. Naime, te godine, na podsticaj Svete kongregacije za redovnike – danas je to Dikasterijum za ustanove osvećenog života i društva apostolskog života – osnovan je Sekretarijat za pomoć klauzurnim samostanima. Njena svrha je širenje duhovnih vrednosti kontemplativnog života, upoznavanje drugih sa njegovim suštinskim karakteristikama, podrška ženskim samostanskim zajednicama u njihovim svakodnevnim potrebama i doprinos troškovima zdravstvene zaštite redovnica. Danas ta ustanova prvenstveno brine o potrebama samostana u teškoćama širom sveta.