Centralna poruka praznika Svetog Stefana 20. avgusta u Mađarskoj bili su pozivi na obnovu duhovnog identiteta naroda srednje Evrope, preneo je Katpres. Hiljade vernika prisustvovali su u nedelju u Budimpešti liturgiji koju je predvodio primas kardinal Peter Erdo na praznik Svetog Stefana kralja (Szent Istvan Kirali). Propovedao je Bernard Bober, predsednik Slovačke biskupske konferencije i nadbiskup Košica.

Svečanoj misi na trgu ispred bazilike Svetog Stefana u Budimpešti bili su i predsednica Mađarske Katalin Novak, potpredsednik Mađarske Žolt Semjen i poglavar Koptske pravoslavne crkve papa patrijarh Tavadros II. Nakon toga, svečeva balzamovana desna ruka proneta je u svečanoj procesiji ulicama mađarske prestonice.

U svojoj istoriji, uprkos brojnim tragedijama, Mađari su ostali jaki i „crpeli su snagu iz herojskih trenutaka izdržljivosti i svetosti života“, rekao je kardinal Erde na početku mise. Pozdravljajući nadbiskupa Bobera, on je rekao da je imao „san, u kome se evropski narodi bolje razumeju i ljube jedni druge pomirenih duša. Oni sve više uče da cene kulturu sopstvenog naroda i naše zajedničko nasleđe u čijem je središtu hrišćanska vera i pogled na svet“.

Nadbiskup Bober je u svojoj besedi pozvao na „dijalog srcima”, ističući da je to radikalan izazov u ​​današnjem vremenu opterećenom polarizacijom i protivrečnostima, na koji nisu imune ni crkvene zajednice. „Ljubav Hristova otklanja predrasude, slama mržnju i poziva na pomirenje i međusobnu naklonost“, rekao je nadbiskup Bober i dodao da to mora biti put kojim će narodi ići. Sveti kralj Stefan je shvatio da je iskreno proživljena hrišćanska vera, uprkos svim jezičkim i kulturnim razlikama, sposobna da ujedini i zbliži ljude, rekao je kardinal. „Obnovimo duhovno jedinstvo naroda srednje Evrope, jedinstvo u Hristu“, pozvao je on. Ljudi se, nastavio je, ne smeju dati zavesti relativizmom, koji dovodi u pitanje vrednost porodice i braka između muškarca i žene.

Sveti Stefan, mađarski kralj, smatra se simbolom mađarskog nacionalnog jedinstva i integracije do tada nomadskih Mađara u hrišćansku Evropu. Osnovao je deset biskupija u svom carstvu. Proglašen je svetim 1083. godine za vreme svetog Ladislava I. Balsamovana desna ruka Svetog Stefana danas je najvažnija relikvija Crkve u Mađarskoj.

Državna proslava Dana Svetog Stefana održana je na Trgu Lajoša Košuta ispred zgrade parlamenta, a na njoj je predsednica Novak održala prigodan govor.Dno obrasca