Koptski pravoslavni papa patrijarh Tavadros II proglašen je za počasnog doktora Katoličkog univerziteta Peter Pazmani u Budimpešti, saopštio je u utorak, 22. avgusta Katpres.Dno obrasca

Na svečanosti u univerzitetu, rektor Geza Kuminec uručio je Tavadrosu počasni doktorat. U utorak, 22. avgusta, poglavar Koptske pravoslavne crkve završava četvorodnevnu posetu Budimpešti, gde je boravio na poziv mađarske vlade. U nedelju 20. avgusta učestvovao je na svečanoj misi povodom praznika Sv. Stefana, a u ponedeljak 21. avgusta primila ga je mađarska predsednica Katalin Novak.

Počasni doktorat predstavlja i priznanje za rad Koptske crkve u Egiptu i širom sveta, rekao je patrijarh. On je naglasio da je Koptska crkva posvećena nauci, obrazovanju i društvenom razvoju. O tome svedoče crkvene škole, bolnice, studentski domovi i ustanove za pomoć izbeglicama i beskućnicima, podsetio je on. Patrijarh je zahvalio i na stipendijama koje Mađarska nudi egipatskim studentima. Prema njegovim rečima, hrišćanski društveni razvoj zasniva se na pet vrsta ljubavi: Božijoj stvaralačkoj ljubavi, ljubavi prema prirodi stvorenoj od Boga, ljubavi prema bližnjemu, ljubavi prema otadžbini i ljubavi prema večnosti. Hrišćani imaju zadatak da izaberu ljubav, čak i ako se suprotstave „pohlepnom i sebičnom svetu“. Patrijarh je u svom govoru izričito podržao i tumačenje braka kao zajednice muškarca i žene, koje ističe premijer Mađarske Viktor Orban. Mora se, rekao je patrijarh, „odlučno suprotstaviti moralnim izazovima koji skrnave ljudsku prirodu stvorenu od Boga“.

Nakon ceremonije dodele počasnog doktorata, Patrijarh se zajedno sa potpredsednikom mađarske vlade Žoltom Semjenom obratio i novinarima. Odnosi Egipta i Mađarske su, kako je rekao Semjen, odlični u ekonomskom, političkom, kulturnom i duhovnom smislu, o čemu svedoči i poseta patrijarha Tavadrosa. Semjen je najavio i posetu Mađarskoj velikog imama kairske džamije Al-Azhara Ahmada al-Tajeba na jesen. Istovremeno je zahvalio egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju na zaštiti egipatskih hrišćana.

70-godišnji papa patrijarh Tavadros II je poglavar Koptske pravoslavne crkve od 2012. Crkva ima do 11 miliona vernika, od kojih većina živi u Egiptu, a oko 1,5 miliona u inostranstvu. U Mađarskoj od ranih 90-ih živi koptska zajednica koja danas broji nekoliko stotina vernika, preneo je Katpres.