U poruci koju je papa Franja uputio u ponedeljak, 28. avgusta, čelnicima francuskih kompanija, okupljenih od 28. do 29. avgusta u Parizu, a koju je pročitao biskup Nantera mons. Matjea Ružea, figuru ekonomskog lidera, papa naziva „protagonistom opšteg dobra i naslednikom svetog Josipa stolara“, prenose Vatikanske novosti.

Kada pomislim na preduzetnike, prva reč koja mi pada na pamet je opšte dobro. Preduzetnici su protagonisti razvoja i blagostanja. Vi ste glavni pokretači bogatstva, prosperiteta i javne sreće, istakao je papa Franja u poruci francuskim preduzetnicima okupljenim u Longchampu, napominjući da mediji ne obraćaju pažnju na njihov imidž, što, prema papinim rečima, malo govori o poteškoćama i bolu preduzetnika koji ne svojom krivicom zatvaraju svoje firme i odlaze u stečaj. U poruci, koju je pročitao nadbiskup Nantera mons. Matje Ruže, Papa je citirao Knjigu o Jobu, koja nas uči da uspeh nije direktno sinonim za vrlinu i dobrotu i da nesreća, koja zadesi čak i pravednike, nije sinonim za krivicu.

Biblija je puna ekonomskih zapisa

Crkva, pak, razume patnju dobrog preduzetnika, prihvata ga, prati ga i zahvaljuje mu, istakao je papa Franja, podsetivši da je Crkva od samog početka primala u svoju sredinu trgovce, preteče savremenih preduzetnika. U Bibliji i u jevanđeljima, nastavlja on, često se govori o novcu i trgovini, a među najlepšim pričama u istoriji spasenja su i one koje govore o ekonomiji: o drahmama, talentima, zemljoposednicima, gospodarima i skupocenim biserima.

Papa pominje oca izgubljenog sina iz Jevanđelja po Luki, predstavljenog kao bogataša, možda zemljoposednika, i dobrog Samarjanca „koji je mogao da bude trgovac”. Prema rečima pape Franje, način da se danas učestvuje u opštem dobru je otvaranje radnih mesta, posebno za mlade. Poverenje u mlade, pozvao je Papa, svako novootvoreno radno mesto je zajedničko bogatstvo koje ne završava u bankama da bi stvorilo finansijske interese, već se ulaže da bi novi ljudi mogli da rade i da svoj život učine dostojanstvenijim.

Čovek oplemenjuje rad

Rad je opravdano važan, primetio je Papa, ako je tačno da rad oplemenjuje čoveka, još je istinitije da je čovek taj koji oplemenjuje rad. Mi, a ne mašine, smo prava vrednost rada. Ukazujući na opasnosti od prestanka rada jednog preduzetnika, napominje da on tada postaje špekulant ili živi od kirije. Dobar preduzetnik, kao i dobri pastir iz Jevanđelja, za razliku od plaćenika, poznaje svoje radnike jer poznaje njihov posao, navodi se u poruci, uz papinu zabrinutost zbog mogućeg gubitka kontakta preduzetnika sa radom sopstvene kompanije, a samim tim i sa radnicima koji na taj način postaju „nevidljivi“ , kako je primetio citirajući francuskog ekonomistu Pjer-Iva Gomeza.

Papa poziva preduzetnike da nikada ne zaborave kako je njihov poziv nastao: „Jednog dana vas je oduševio miris radionice, radost dodirivanja vaših proizvoda, zadovoljstvo što vidite da su vaše usluge korisne. I u tome ste kao Josip, kao Isus koji je deo svog života proveo radeći kao zanatlija; „Reč je postala stolar“, poznavao je miris drveta“. Bez novih preduzetnika, upozorio je Papa, naša zemlja neće izdržati udar kapitalizma. Do sada ste uradili nešto, neki od vas su uradili mnogo: ali to nije dovoljno, primetio je na kraju papa Franja, koji u ovom „veoma hitnom vremenu“ podstiče da se učini više. Deca će vam biti zahvalna, a i ja ću, piše u papinoj poruci, a prenose Vatikanske novosti.

Izvor: IKA