Papa Franja i Viktor Orban sastali su se 21. aprila u Vatikanu.

To je bila prva zvanična poseta mađarskog političkog vođe otkako je njegova stranka Fides odnela ubedljivu pobedu na izborima početkom aprila.

Strani mediji prenose da je 40-minutni sastanak bio privatnog karaktera i da je održan u srdačnom tonu. Papa je zahvalio Orbanu što je prihvatio izbeglice iz Ukrajine, dok je mađarski premijer pozvao Svetog Oca da poseti njegovu zemlju.

Tokom susreta, Sveti Otac je Orbanu uručio medalju Sv. Martina, sveca iz 4. veka koji je rođen u Sabariji, današnja Mađarska.

“Ja sam ovo izabrao za vas… Mislim na vas Mađare koji sada primate izbeglice”, rekao je on.

Prema procenama UN-a, više od pet miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine pred naletom ruskih snaga, a preko Mađarske čak 625.000.

Papa je na kraju razgovora Orbanu poručio na engleskom: „Bog te blagoslovio, tvoju porodicu i Mađarsku”, na šta je premijer odgovorio: „Čekamo vas”.

Obraćajući se medijima nakon sastanka, Orban je otkrio da je zvanično pozvao Svetog Oca da sledeće godine poseti Mađarsku, dodajući da je dobio „ohrabrujući odgovor“.

Istakao je i da Vatikan i Mađarska imaju isti pogled na značaj porodice.

„Svi mi u Rimu, Vatikanu i Budimpešti verujemo da je porodica danas najvažnija zajednica. Poslednje utočište i najbezbednija luka za čoveka u savremenom svetu je porodica. Zato moramo da mobilišemo sve naše snage da zaštitimo i ojačamo ovu najvažniju ljudsku zajednicu u našem modernom dobu i možemo računati na Svetog Oca u ovom poduhvatu“, rekao je Orban.

bitno.net