U Minhenu se od 12. do 14. septembra održava Kongres Nemačke katoličke fondacije za istočnu Evropu „Renovabis“. Izvršni direktor Fondacije, Tomas Švarc, govorio je u sredu, 13. septembra, izvestila je katolička novinska agencija KNA.

Godišnji kongres Nemačke katoličke fondacije za istočnu Evropu „Renovabis” ove godine se održava pod motom: „Sloboda koju mislim… – Evropa između zamaha, trezvenosti i pretnje”.

Na početku kongresa 12. septembra obeležena je i 30. godišnjica „Renovabisa”. Okupilo se više od 230 učesnika iz 26 zemalja.

Pozdravnu reč na početku kongresa održao je bivši nemački savezni predsednik Joahim Gauk. Austrijska pastoralna teologinja Klara-Antonija Čizar, poreklom iz Rumunije, u predavanju prvog dana kongresa govorila je o jazu između pomesnih Crkava u novim i starim demokratijama u Evropi. „Od 2015. godine Crkve na Istoku su u periodu samoodbrane od zapadnog liberalizma“, rekla je ona.

Ona je podsetila da je sve „počelo sa izbegličkom krizom, kada je nemačka kultura dobrodošlice izazvala velike nesporazume u istočnoj i centralnoj Evropi. S tim u vezi, papi Franji je takođe postalo neprijatno, podsećajući katolike na vrednost milosrđa i pozivajući na prihvatanje izbeglica“, rekla je ona.

Ona je dodala da su istovremeno u Crkvi na Zapadu došle u prvi plan i druge teme, poput seksualnog zlostavljanja, bavljenja ljudima proizvoljne seksualne orijentacije, celibata i uloge žene u Crkvi, što je, kako je rekla, dovelo do nove iritacije.

Posle pada komunizma, Crkve u istočnoj Evropi dobile su veliku podršku Nemačke, podsetila je ona, istakavši da je sada neophodno da imaju otvorene oči i srca za brige Crkve u Nemačkoj. „Želimo da razumemo, saslušamo, pogledamo i ponekad držimo jezik za zubima, pre nego što ih optužimo da nisu katolici. Ne bi trebalo da bude tako teško“, rekla je ona.

Generalni direktor nemačke katoličke fondacije za istočnu Evropu „Renovabis” Tomas Švarc izjavio je na kongresu da je Evropa suočena sa izazovom očuvanja slobode i opstanka.

To se ne odnosi samo na zemlje i njihove građane, već i na Crkve, a time i na verske slobode, rekao je Švarc. On je podsetio na reči svetog Tome Akvinskog, po kome je ljubav merilo slobode, „a gde je ljubav velika, tu je i veliki prostor za slobodu”.

Prema rečima čelnika „Renovabisa”, poslednjih godina nedostaje ta ljubav između Istoka i Zapada kada je Crkva u pitanju. Neki su opisani kao ultrakonzervativni, predkoncilski i antiljudski, a drugi su optuženi da su izdali katoličku veru i da žele potpuno drugačiju Crkvu što dovodi do zaboravljanja njihovog porekla“, rekao je on.

Švarc i Čizar će učestvovati u oktobru na Sinodi u Vatikanu.