Susret mladih srijemske biskupije održan je u subotu, 21. maja, u župi Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima, u Kapeli mira, pod geslom „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem“ (Iv 14,27).

Mladi su, predvođeni župnicima, počeli da se okupljaju ujutru, a po dolasku su imali priliku za svetu ispovest. Zvanični dio susreta započeo je misnim slavljem, na čijem početku su svi zajedno izmolili molitvu mladih za mlade. Proslavi je nazočio biskup srijemski koadjutor mons. Fabijan Svalina u zajedništvu sa biskupom srijemskim mons. Đuro Gašparović, i župnicima koji su dopratili mlade sa svojih Župa. Biskupijski poverenik za pastoral mladih vlč. Dušan Milekić. Na samom početku proslave okupljene je pozdravio i izrazio radost što su došli u velikom broju. Mlade je pozdravio i biskup koadjutor mons. Svalina, i poručio mladima da su oni budućnost srijemske biskupije.

U svojoj propovjedi, poverenik je poseban akcenat stavio na Isusove reči iz Jevanđelja da će svet mrzeti njegove učenike i rekao: „Nadam se da ste vernici, jer ako hoćete da budete Hristovi, to će se desiti, svet će mrziti nas. Zašto je tako odvratno da je ovaj svet Hristov? Nadam se da ćemo ipak odlučiti da postanemo njegovi. Ovaj svet ne voli istinu. Znamo koliko je teško reći istinu… Možete li javno da kažete svojim prijateljima „Ja verujem u Boga?“ Ili se bojimo da će reći: „Ti si budala. Ko danas veruje u nekog tamo Boga koji je sve stvorio? Neka mi neko kaže kako ću živeti i šta mi je zabranjeno. „Nažalost, oni ne znaju ko je Bog. Danas svet neće želeti da te prihvati ako veruješ u Boga. Ako hoćeš da budeš častan, on te neće voleti, nego će reći: „Šta se praviš važnim? Misliš da si bolji od mene.’… Ako si Hristov i ako pripadaš Crkvi, svet će te mrzeti. Reći će da spadaš u grupu ludih, nazadnih ljudi… Svi to prolazite, iako možda ne želite da priznate… Želim da razmislite o svemu što doživljavate i što je deo vaše svakodnevice. Da li volite Hrista? Da li razumeš i znaš ko je tvoj Bog? Znaš li Crkvu koja je svima majka, svakoga brani? Ne znači da u njoj nema greha, ali je Božija. Da li voliš da budeš u njoj? Da li voliš da budeš Gospodnji? Imaš li hrabrosti da stojiš čvrsto i braniš Hristovu reč? „Držimo Hristovu reč. Razmišljate o onome što ste čuli, ne kao o nečem negativnom, već: „Da, to je moja svakodnevica, ali ja ostajem Hristov, želim da slušam njegovu reč, želim da me Hrist prepozna, a ne da me svet voli. “, rekao je mladima vlč. Milekić.

Na kraju mise, župnik domaćin vlč. Marko Loš je pozdravio okupljene i rekao nekoliko reči o istorijatu kapele u kojoj se održava skup.

Drugi deo susreta počeo je predavanjem o ovogodišnjem motu. Povjerenik za mlade je moto skupa povezao sa pitanjem da li možemo biti Hristovi ako nas svet mrzi. Rekao je da razume mlade ljude koji osećaju nelagodu zbog odnosa sveta prema hrišćanima i poručio im: „Mir Hristov je mir u dubini mog bića. Gospod daje mir koji vam daje punoću vašeg bića. Znam ko sam, znam šta sam i šta treba da budem. I znam čiji sam, znam da sam posebno – Božiji. To znači da moje biće pripada nekome gde nema prolaznosti. I ne samo to. Kada Gospod nekome kaže: „Dajem ti mir“, to je tako divan mir da se raduješ što postojiš“.

Nakon predavanja usledilo je evharistijsko klanjanje i zajednička molitva, a Presveto je ostalo izloženo nakon zvaničnog dela za lične molitve.

Nakon duhovnog dela susreta ostavljeno je vreme za druženje. Tokom celog dana na ulazu u crkvu stajala je kutija u koju su mladi mogli da stave papiriće sa ispisanim utiscima, predlozima, primedbama i predlozima glede mesta za sledeći susret.