Priče ovih svetaca svedoče da nas naše zavisnosti i neuspesi ne definišu. Pored toga, njihovi životi mogu doneti nadu i u naše živote.

Zavisnost je opaka zver, bolest koja proizilazi iz dubokog emocionalnog bola koji je veoma teško prevazići, prenosi Aleteia.

Istovremeno, oni koji se bore sa zavisnošću nikada ne smeju da se identifikuju sa ovom borbom. Za svaku ljudsku osobu postoji mnogo više od njihove borbe.

„Ljude sa slomljenim rukama ne definišemo po rukama. Isto tako, ne smemo dozvoliti da mentalni poremećaji definišu ljude koji ih imaju ili njihove porodice“, rekao je Džon Dolan, biskup Feniksa, koji je pokrenuo Centar za mentalno zdravlje u svojoj biskupiji.

Zavisnost je opaka zver, bolest koja proizilazi iz dubokog emocionalnog bola koji je veoma teško prevazići.”

Postoji nada u saznanju da su mnogi sveci pobedili zavisnosti. Njihove priče svedoče da nas zavisnosti, gresi i neuspesi ne definišu i da je svako od nas na svoj način pozvan na svetost.

Blaženi Bartolo Longo

Iako je odrastao u katoličkoj porodici, Longovo odbacivanje vere počelo je kada je imao 10 godina i kada mu je otac umro.

„Poput mnogih zavisnika, put blaženog ka drogama je najverovatnije bio vođen tugom“, piše Henri Seriizo u knjizi The Saints Who Struggled with Addiction ( Sveci koji su se borili sa zavisnošću).

Ljude sa slomljenim rukama ne definišemo po rukama. Isto tako, ne smemo dozvoliti da mentalni poremećaji definišu ljude koji ih imaju ili njihove porodice.”

Longo je postao satanski sveštenik i nastavio da se bori sa zavisnošću od droge, kao i sa anksioznošću, depresijom i paranojom sve dok nije ponovo prešao u katoličanstvo kao odrasla osoba.

Posle obraćenja posvetio je svoj život pomaganju siromašnima i poučavanju ljudi o krunici i snazi molitve.

Sveti Bruno Serunkuuma

Rođen je 1856. godine u Ugandi, i bio je sin poglavice Kraljevine Bugande. Od mladosti se borio sa ozbiljnom zavisnošću od alkohola.

Kada je postao katolik, pokušao je da se odrekne ove zavisnosti, ali je nakon obraćenja nastavio da se bori sa alkoholom.

Na kraju je pretrpeo mučeništvo zbog svoje vere, a njegova priča o borbi protiv zavisnosti je inspiracija za druge koji poznaju bol zavisnosti.

Postoji nada u saznanju da su mnogi sveci pobedili zavisnosti. Njihove priče svedoče da nas zavisnosti, gresi i neuspesi ne definišu i da je svako od nas na svoj način pozvan na svetost.

Sveti Vladimir

Život svetog Vladimira pre njegovog obraćenja jedna je od najšokantnijih priča o jednom svecu, posebno za savremene čitaoce, piše Henri Seriizo u prethodno pomenutoj knjizi. O njegovom prehrišćanskom životu znamo dosta, ali ćemo samo istaći da je imao ozbiljnu zavisnost od seksa i drugih vrsta moralne izopačenosti.

Nakon preobraćenja, odrekao se svih svojih žena i svojih 800 konkubina i potpuno preokrenuo svoj život. Ostao je veran u braku samo sa jednom ženom i zamenio paganske hramove u svom kraljevstvu crkvama.

Izvor: HKM