October is the month the church dedicates to the rosary. The church synod the new evangelization begins Oct. 7, the feast of Our Lady of the Rosary. (CNS file photo/Mike Crupi, Catholic Courier) (Sept. 28, 2012) See OCTOBER-ROSARY Sept. 28, 2012.

O plodovima čestih molitava krunice govorili su i pisali mnogi sveštenici, pape i laici. Sledi izbor od nekoliko citata o molitvi krunice.

’Krunica je najlepša i najbogatija blagodatima od svih molitava; to je molitva koja najviše dotiče Bogorodičino Srce… A ako želite da u vašim domovima zavlada mir, molite porodičnu krunicu.“- Sv. Pije X.

„Idite Gospi. Ljubite je! Uvek molite krunicu. Moli je dobro. Molite joj se što češće možete. Budite duše molitve. Nikad se ne umorite od molitve, ona vam je najpotrebnija. Molitva potresa srce Božije, kroz nju dobijate potrebne blagodati.’ Sv. Padre Pio

„Niko ne može stalno živeti u grehu i istovremeno moliti krunicu. Ili će se odreći greha ili će odustati od krunice. ‘- biskup Hju Dojl

„Sveta krunica je moćno oružje. Koristite je sa poverenjem i bićete zapanjeni rezultatima.’- Sv. Hozemaria Eskriva

„Krunica je najizvrsniji oblik molitve i najefikasnije sredstvo za postizanje večnog života. To je lek za sva naša zla, koren svih naših blagoslova. Nema boljeg načina molitve.’- papa Lav XIII.

Kako moliti krunicu?

Početak molitve krunice ide tako da se u ruke primi križić i izmoli Apostolsko vjerovanje:

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje. I u Isusa Krista, Sina Njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan; sašao nad pakao; treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve. Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu Katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni. Amen.

Nakon Vjerovanja na prvo se zrnce moli Očenaš, a zatim na sljedeća tri zrnca Zdravomarije. Na posljednje od ta prva tri zrnca, nakon posljednje Zdravomarije, moli se i Slavaocu.

Nakon toga slijedi ponovno Očenaš, deset Zdravomarija, a nakon svake posljednje Zdravomarije u desetici mole se Slavaocu O, moj Isuse (vidi niže). Kada se izgovori riječ Isus u svakoj Zdravomariji, dodaje se i odgovarajući zaziv. Na prva tri zrnca izgovara se tako:

 1. koji neka nam umnoži vjeru.
 2. koji neka nam učvrsti ufanje.
 3. koji neka nam usavrši ljubav.

Krunica se moli po otajstvima, a postoje radosna, žalosna, slavna otajstva i otajstvo svjetla. Kada se izgovori riječ Isus u svakoj Zdravomariji u desetici, dodaje se i odgovarajući zaziv iz odgovarajućeg otajstva.

Radosna otajstva mole se ponedjeljkom i subotom:

 1. koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela.
 2. koga si, Djevice, Elizabeti u pohode nosila.
 3. koga si, Djevice, rodila.
 4. koga si, Djevice, u hramu prikazala.
 5. koga si, Djevice, u hramu našla.

Žalosna otajstva mole se utorkom i petkom:

 1. koji se za nas krvlju znojio.
 2. koji je za nas bičevan bio.
 3. koji je za nas trnjem okrunjen bio.
 4. koji je za nas teški križ nosio.
 5. koji je za nas raspet bio.

Slavna otajstva mole se srijedom i nedjeljom:

 1. koji je od mrtvih uskrsnuo.
 2. koji je na nebo uzašao.
 3. koji je Duha Svetoga poslao.
 4. koji je Tebe, Djevice, na nebo uzeo.
 5. koji je Tebe, Djevice, na nebu okrunio.

Otajstva svjetla mole se četvrtkom:

 1. koji je na rijeci Jordanu kršten bio.
 2. koji nam se na svadbi u Kani objavio.
 3. koji nam je kraljevstvo Božje navijestio i na obraćenje pozvao.
 4. koji se na gori preobrazio i svoju nam slavu objavio.
 5. koji nam se u otajstvu euharistije darovao.

Na kraju petog otajstva moli se Zdravokraljice (vidi niže).

O, moj Isuse

O, moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja i dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Tvoga milosrđa.

Zdravokraljice

Zdravo, Kraljice, Majko milosrđa, živote, slasti i ufanje naše, zdravo. K Tebi vapijemo prognani sinovi Evini. K Tebi uzdišemo tugujući i plačući u ovoj suznoj dolini. Svrni, dakle, zagovornice naša, one svoje milostive oči na nas te nam poslije ovoga progona pokaži Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje. O, blaga, o, mila, o, slatka Djevice Marijo.

međugorije.info